USKORO U KINU

Pravilnik

(Opći uvjeti poslovanja kina pri POU „Augustin Vivoda“ u Buzetu )

1. Prihvaćanje Općih uvjeta

1.1. Kupnjom kino ulaznice i/ili ulaskom u prostorije kina, prihvaćate ove Opće uvjete poslovanja, kao i sva ostala pravila i uvjete koja se primjenjuju u trenutku korištenja istih. Ukoliko se ne slažete s navedenim, molimo Vas nemojte kupovati ulaznice te ne ulazite kino.

1.2. Na sva ostala pitanja vezana uz usluge, plaćanje kao i općenito uz korištenje kina primjenjuju se važeća pravila u trenutku korištenja istih.

2. Blagajna

2.1. Blagajna kina otvorena je 30 minuta prije početka prikazivanja filma.

2.2. Blagajna kina zatvara se 15 minuta nakon početka prikazivanja filma.

3. Kupnja ulaznica

3.1. Kino ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina.

3.2. Kino ulaznice je moguće platiti gotovinom.

3.3. Djeca plaćaju punu cijenu kino ulaznice bez obzira na dob.

3.4. Ne preporučamo posjet kinu djeci mlađoj od 3 godine.

3.5. Prilikom kupovine kino ulaznica gotovinom, kupac je dužan na licu mjesta prebrojiti vraćeni novac jer naknadne reklamacije ne uvažavamo.

3.6. Kupac nema pravo na naknadu za neiskorištenu ili djelomično iskorištenu (zbog zakašnjenja) ili za izgubljenu kino ulaznicu.

3.7. Ukoliko je kupljeno manje od 5 ulaznica film neće biti prikazan.

4. Ulazak u dvoranu

4.1. Pravo na ulazak u dvoranu stječe se pokazivanjem važeće kino ulaznice.

4.2. Zabranjen je ulazak u dvoranu bez važeće kino ulaznice. Kino zadržava pravo provjeriti pravo ulaska te u slučaju nedostatka spomenutog posjetitelju zabraniti ulazak u dvoranu, tj. posjetitelja udaljiti iz nje. Iz tog razloga je posjetitelj dužan kod sebe imati kino ulaznicu do kraja projekcije.

4.3. Posjetiteljima koji žele ući u dvoranu nakon početka projekcije ulazak će biti dozvoljen prema diskrecijskoj ocjeni osoblja kina, samo ako se time ne ometaju drugi posjetitelji.

4.4. Unošenje oružja, digitalnih foto aparata i sličnih uređaja za snimanje slike ili zvuka nije dozvoljeno.

4.5. Uvođenje životinja (bilo koje vrste) u dvorane nije dozvoljeno, uz iznimku pasa vodiča za slijepe osobe i osobe s posebnim potrebama. 

5. Ponašanje u prostorijama kina i dvorani

5.1. Nije dozvoljeno ometati ostale posjetitelje u praćenju projekcije.

5.2. Na mobilnim telefonima treba isključiti zvuk, a upotreba bilo kakvog uređaja s mogućnošću snimanja slike ili tona za vrijeme projekcije nije dozvoljena.

5.3. U unutrašnjim prostorijama kina nije dozvoljena upotreba koturaljki, inline koturaljki, skate boardova i sl.

5.4. Osoblje kina nakon opominjanja može posjetitelje udaljiti s projekcije bez prava na povrat cijene ulaznice ukoliko:

– svojim ponašanjem ometaju ostale posjetitelje tijekom prikazivanja filma;

– su, prema mišljenju osoblja kina, pod utjecajem alkohola ili drugih opijata;

– puše u prostorijama kina uključujući kinodvoranu;

– na pod bacaju ostatke hrane ili na bilo koji drugi način onečiste ili oštećuju prostorije ili imovinu;

– u prostorije kina unesu oružje ili neke druge zakonom zabranjene predmete (opijate i sl.), i to neovisno o tome hoće li te predmete koristiti u kinodvorani ili ne;

bez dozvole osoblja kina u prostorije kina, uključujući kinodvoranu, unesu hranu i/ili piće kupljenu izvan prostorija kina.

Povijest

Narodno kino Buzet ulazi u sastav Učilišta u siječnju 1957. godine i otada se predstave, koje su se inače održavale samo u Buzetu, počinju održavati i u okolnim mjestima: u Roču, Lanišću, Livadama… i to uz pomoć pokretnog 35 mm kino projektora. Zlatno doba buzetskoga kina bile su rane 60-te godine kada je organizirano preko 1300 projekcija samo u Buzetu, a godišnji broj gledatelja bio je u prosjeku oko 20.000. 

Godine 2005. kada su održane zadnje kino predstave, stanje je bilo sljedeće: odigrano je 20-ak filmova za oko 500 gledatelja. TV, satelitske antene, video, DVD i  MAX tv znatno su utjecali na pad broja gledatelja u kinu. 

U prosincu 2018. godine održane su dvije kino projekcije koje su pokazale da još uvijek u Buzetu tinja interes za kinom. Stoga je u proljeće 2019. godine, u suradnji s HAVC-om i Motovun film festivalom, revitalizirana kino djelatnost, ali se zbog neadekvatne kino opreme ne mogu se  prikazivati najtraženiji i najnoviji filmovi u DPC formatu. To je osnovni razlog slabijoj posjećenosti.

U jesen 2019. godine Učilište se javlja na natječaj Ministarstva kulture sa zahtjevom za sufinanciranje projekta Digitalizacije kina, a u siječnju 2020. Ministarstvo odobrava 300.000,00 kuna za realizaciju toga programa.