NAJČITANIJI NASLOVI U 2020.

MUČNA LJUBAV (Elena Ferrante) – Delia, autorica stripova koja živi u Rimu, iščekuje posjet Amalije, svoje majke koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali je naziva i nesuvislim objašnjenjima daje naslutiti da nešto nije u redu. Dan nakon zadnjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja odlazi na putovanje kaotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rekonstruirala majčine posljednje dane, istinu o svojoj obitelji, ali i svemu što je duboko potisnula.
 SVEKRVA ( Sally Hepworth) – Od trenutka kad je upoznala majku svojeg supruga, Lucy je znala da ona nije žena kakvu je Diana priželjkivala za svojeg savršenog sina. Iznimno uljudna, ali odmjerena i hladna, Diana je otad pa nadalje Lucy uvijek nekako držala na distanci, unatoč očajničkim pokušajima snahe da se uvuče svekrvi pod kožu i osvoji njezine simpatije. Za Dianu, koja je nakon desetljeća skladnog braka neupitni stup obitelji i koja se usto bori za prava žena u nevolji, nikad nitko nije imao loše riječi. Osim njezine snahe. Sve je to bilo prije. Sada, Diana je mrtva. Je li počinila samoubojstvo? Ili ipak nije? Ako jest, zašto bi se, zaboga, na to odlučila? A ako nije… Tko bi uopće mogao poželjeti njezinu smrt?
PLETENICA (Laetitia Colombani) – Transkontinentalno putovanje započinje u Indiji gdje upoznajemo Smitu, nedodirljivu, snažnu ženu koja živi u neljudskim životnim uvjetima, prazneći tuđe zahode golim rukama no za svoju kćer ima drugačiji plan – borit će se za nju dok ne prijeđe školski prag, kako bi sjedila s ostalom djecom i naučila pisati. Na Siciliji dvadesetogodišnja Giulia mora preuzeti i sama organizirati obiteljski posao nakon očeve prometne nesreće. Istovremeno upoznaje i mladog i naočitog Indijca s turbanom koji kao stranac i izbjeglica doživljava niz poniženja zbog vjere i boje kože. U Kanadi upoznajemo Sarah, vrsnu i ambicioznu odvjetnicu, samohranu majku koja zbog životnog ritma doživi kolaps, nakon kojega joj dijagnosticiraju tešku bolest. Povezane, a da to ni ne znaju, protagonistice odlučuju ne pokleknuti pred sudbinom koja ih je snašla, već se upuštaju u borbu.
CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI (Kristian Novak)  – Ciganin, ali najljepši jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih – jer leševe bez lica teško je identificirati – i istragom, i lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati, ni suditi, jer je krimić koliko i Zločin i kazna.
Ciganina je ispripovijedalo, preciznije kazalo jer uglavnom čitamo krnje transkripte, čak četvero pripovjedača: Milena, sredovječna povratnica u rodni Sabolščak, Nuzat, Kurd iz Mosula na putu za Calais, Sandokan zvan Sandi, Ciganin iz Bukova Dola, i Plančić, PR iz Policijske uprave zagrebačke.
 GENIJALNA PRIJATELJICA (Elena Ferrante) – Pedesete godine prošlog stoljeća. Na ulicama siromašnog predgrađa Napulja upoznat će se dvije djevojčice: Elena i Lila. Jedna blaga i željna priznanja onih koji je okružuju, druga žestoka, nepokolebljiva i samosvjesna do najmanjeg atoma svog bića. Dvije djevojčice tu će započeti kompleksno, ali iznimno prijateljstvo koje će odrediti njihove sudbine.
POSLJEDNJA GODINA RATA (Susan Meissner) – Elise Sontag mlada je Amerikanka njemačkog podrijetla koja živi u Iowi. Ratne 1943. godine sa svojom majkom, ocem, osumnjičenim da je simpatizer nacista, i bratom završi u internacijskom logoru u Teksasu. Tamo razvije snažno prijateljstvo s Mariko, djevojkom japanskog podrijetla, koje joj pomaže da novu okolinu i striktna pravila lakše prihvati. Nakon 18 mjeseci u procesu repatrijacije obitelj Sontag vraća se u Njemačku, a Marikina obitelj u Japan. Dolaskom u ratnu Njemačku Elise gubi kontakt s prijateljicom iz logora te se bori s narušenim osjećajem pripadnosti i gubitkom te ponovnim pronalaskom identiteta.
 ISPOVIJEST (Jesse Burton) – Rose Simmons u svojim tridesetim godinama odlučuje potražiti odgovore o svojoj majci koja je nestala još dok je ona bila beba. Saznaje da je Constance Holden, poznata spisateljica koja se povukla iz javnog života, a kojom je njezina majka bila očarana, zadnja osoba koja je bila u kontaktu s njezinom majkom. Odlučuje ju potražiti i saznati razloge majčina nestanka i napuštanja…
PRIČA O JEDNOJ OBITELJI (Rosa Ventrella) – Maria De Santis, nadimka Zlo Sjeme, buntovna je i nepredvidiva, pomalo drska djevojčica egzotičnog izgleda. Živi u obitelji gdje otac, ribar, lijep koliko i nasilan. Okružena oskudicom, u učenju je ugledala jedini spas. S njom u školskoj klupi sjedi Michele, debeljuškasti dječak čija je obitelj “zabranjena” njenoj. Ipak, ona se postepeno zbližava s dječakom, koji također živi s nasilnim ocem, a njihov odnos prerasta u pravo prijateljstvo. No Mariji otac nije dozvoljavao da bude u njegovu društvu, tako da je njihovo prijateljstvo bilo tajno, a kada se ono pretvorilo u ljubav, i ona se morala tajiti…
JAPANSKI LJUBAVNIK (Isabel Allende) – U romanu pratimo sudbinu Alme, židovske djevojčice koju roditelji zbog prijetnje nacizma, 1939. godine iz Poljske šalju k rođacima Belasco u San Francisco. Osim bratića Nathaniela s kojim se sprijateljuje, upoznaje i dječaka Ichimeija Fukudu, mirnog i povučenog sina obiteljskog vrtlara Japanca. Među njima se od najranije dobi rađa privrženost i ljubav. Nakon japanskog napada na Pearl Harbour, Ichimei će s obitelji završiti u logoru. Nakon nekoliko godina razdvojenosti, Alma i Ichimei se ponovo susreću i upuštaju u strasnu i skrivenu vezu.

RAZLISTAJ SE! – MJESEC HRVATSKE KNJIGE (15.10. – 15.11.) U BUZETU

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je i najveća manifestacija  u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu. Od 15. listopada do 15. studenoga u hrvatskim se knjižnicama održavaju brojni programi – izložbe, susreti s piscima, predavanja, radionice, kojima je cilj približiti knjigu krajnjem korisniku.
Prošlogodišnji manifestacija Mjeseca hrvatske knjige 2019. svečano je otvorena u Buzetu inauguracijom novog prostora buzetske Gradske knjižnice, a ove je godine Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2020. na 1. sjednici, održanoj 10. lipnja 2020. godine, usvojio je prijedlog da svečano otvaranje manifestacije bude u Ivanić-Gradu 15. listopada 2020. godine. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, a odvijat će se pod motom Razlistaj se! Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv Istraživači planeta Z. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.
Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama manifestacije – www.mhk.hr

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JOSIPE PAVIČIĆ BERARDINI: PROMATRAČI U ZRCALU

U utorak, 28.  siječnja, u buzetskoj je Gradskoj knjižnici Josipa Pavičić Berardini predstavila svoju najnoviju knjigu Promatrači u zrcalu.
Nekadašnja televizijska voditeljica Josipa Pavičić Berardini višegodišnja je poučavateljica tehnika za samorazvoj, voditeljica radionica i predavanja te autorica četiriju izdanih knjiga.
U svojem najpoznatijem djelu “Šest milimetara” (2017.) ogoljela je dušu i iskreno, istodobno nježno i grubo s ciljem osvješćivanja, progovorila o osobnoj borbi s teškom bolešću koja joj je pomogla da postane ono što danas jest te da svoje spoznaje prenese drugima koji se bore sa sličnim životnim prekretnicama. Tekst je poslužio kao predložak za adaptaciju u monodramu i čiju režiju potpisuje Nikolina Bogdanović, a glavnu ulogu Daria Lorenci.
Njezina najnovija knjiga – Promatrači u zrcalu – prepoznatljivim, poticajnim tonom govori o tome što nam je potrebno da u sebi prepoznamo iskonsku snagu kojom ćemo osvijestiti da sve loše što nam se događa nosi korijen u nama samima. Jednako tako, za sve to postoji lijek koji također počiva u nama. Kako sve te uzroke prepoznati, izvući na površinu, pustiti ih da odrade svoju svrhu, da dođu i prođu – sve to sadržano je u vješto osmišljenim tehnikama disanja, promišljanja i vizualiziranja koje će obogatiti naš unutarnji svijet.
Srž knjige posvećena je odnosima s drugima, ponajprije ljubavnima. U njoj Josipa nudi odgovore na pitanja o tome koja je razlika između veze i odnosa, zašto je veza „mrtva“ i zašto je odnos jedino istinsko moguće ostvarenje između dvoje ljudi.
Prošaran intimnim pjesmama i izravnim obraćanjima, tekst obiluje praktičnim vježbama, primjerima i savjetima, ali i meditativnim mislima koja će nahraniti vaše tijelo i dušu.

BUZET DOBIVA SVOJ PRVI BIBLIOBUS

Buzet dobiva svoj prvi bibliobus, a dolazit će preko granice iz susjedne Slovenije, iz zbratimljenog Kopra, na inicijativu Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Kopar. Direktor koparske knjižnice David Runco kaže kako će knjige iz bibliobusa, pretežno na slovenskom jeziku, a nešto knjižnih naslova i na hrvatskom jeziku, biti namijenjene osnovcima, djeci koja uče slovenski jezik, ali i svim ostalim učenicima kao i članovima buzetske Gradske knjižnice. Bibliobus će prvi puta doći u Buzet 22. siječnja, a ubuduće će dolaziti jednom mjesečno, svake treće srijede u mjesecu. Projekt bibliobusa financira Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Kopar preko slovenskog Ministarstva za kulturu i Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.– Naša inicijativa usmjerena je u uspostavu bibliobusne stanice u Buzetu u Osnovnoj školi “Vazmoslav Gržalja”. Izvorno je namijenjena učenicima koji su kao drugi strani jezik izabrali slovenski, a naša želja je da se u taj zajednički projekt kojeg ćemo provoditi s Gradskom knjižnicom Buzet, uključe i svi ostali osnovci kao i svi članovi buzetske knjižnice tako da bude otvoren za svih u duhu konstruktivne suradnje na pograničnom području. Ovo je nadogradnja naše višegodišnje odlične suradnje, nadam se da će se intenzivirati tim više što smo i u prošlosti dosta surađivali, rekao je Runco. Najavio je kako je dogovoreno da se odlična suradnja dvije knjižnice formalizira potpisivanjem sporazuma tako da će se omogućiti obostrano članstvo članovima knjižnice Buzeta kao i Kopra, odnosno posuđivanje knjiga u obje knjižnice.Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda”, u čijem sastavu djeluje Gradska knjižnica Buzet, kaže kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi. – Ona se oslanja na našu dugogodišnju suradnju s knjižnicom iz Kopra. Imali smo i neke zajedničke druge projekte, ali ovo je jedan novi i mislim da će naići na plodno tlo, kaže Pavletić.Dogradonačelnica Buzeta Ana Pernić izjavila je kako je najnoviji projekt jako lijepi primjer tri desetljeća duge suradnje između zbratimljenih Kopra i Buzeta koja je urodila konkretnim aktivnostima na dobrobit građana tako da je nakon odlične suradnje buzetskih i koparskih obrtnika, vatrogasaca, srednjih škola?, došlo i do novog koraka u suradnji između knjižnica.– Nadamo se da ovo je prvi korak pri uspostavi bibliobusne službe na ovom pograničnom području koju već nekoliko godina pokušavamo uspostaviti, rekla je Pernić. U Buzetu se nadaju i da će u dogledno vrijeme proširiti tu uslugu na način da bibliobus doista zaživi na cjelokupnom području sjeverne Istre, na svim onim mjestima kojima je Gradska knjižnica Buzet daleko.Buzetska osnovna škola jedna je od prvih škola u Hrvatskoj koja je zahvaljujući inicijativi Slovenskog kulturnog društva “Lipa” Buzet, ponudila učenje slovenskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C, a u “Lipi” su, kaže njen predsjednik Boris Grželj, zdušno podržali i ovaj novi projekt uvođenja bibliobusa.Vezu bibliobusom, koparska knjižnica već je uspostavila s Pulom i Umagom, a sada će i s Buzetom. Pogranična knjižnica Nova Gorica bibliobusom pokriva dio slovenske manjine u Italiji. Novo Mesto surađuje s Karlovcem, a Murska Sobota pokriva dio Mađarske.
(Izvor: GLAS ISTRE, Gordana ČALIĆ ŠVERKO)