Božićni poklon buzetskim filmofilima svakako je vijest da su upravo dovršeni radovi na opremanju i digitalizaciji kina u zgradi Narodnog doma. Iako su u Pučkom otvorenom učilištu “Augustin Vivoda” planirali s kino programom krenuti pred prosinačke blagdane, zbog pandemije izazvane koronavirusom i najnovijih epidemioloških mjera, inauguracija novog kina pomaknut će se na početak sljedeće godine.

Pandemija im je pomrsila planove, no u Učilištu se nadaju da će ubrzo doći dan kada će prvi put buzetskoj kino publici ponuditi film na digitalnom mediju što će, vjeruju, znatno utjecati na ponovno vraćanje publike u kino. Za sada nije poznat točan datum kada će se i s kojim filmskim hitom obilježiti ovaj dugoočekivani događaj.

Program digitalizacije buzetskoga kina omogućilo je Ministarstvo kulture pozitivnim odgovorom na prijavnicu Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda” te uvrštenjem buzetskoga kina u Nacionalni projekt digitalizacije kina za 2020. godinu, odobrivši 300.000 kuna za njegovu digitalizaciju. Grad Buzet u taj se projekt uključio s 30.000 kuna, a Učilište s još 20.000 kuna.

– Digitalizacijom kina ostvaren je i osnovni cilj projekta, a to je revitalizacija kina kao kulturnog središta. Uz bolju dostupnost filmskih naslova te veću i kvalitetniju ponudu, buzetsko će kino odsad biti u mogućnosti nuditi najnovije svjetske hitove, blockbustere, domaće filmove, europske filmove, nezavisne produkcije, dječje animirane i igrane filmove, baštinske filmske uratke, dokumentarce i druge filmske žanrove, sve u visokoj digitalnoj kvaliteti. Za očekivati je da će se i u Buzetu, zahvaljujući usklađivanju tehničkih standarda te modernizaciji kina, podizanjem kvalitete slike i zvuka (DPC ), ne samo obogatiti kino ponuda, već će se buzetskoj publici omogućiti gledanja filmskih hitova istovremeno kad se oni prikazuju u multipleksima u Zagrebu i drugim većim gradovima, izjavila je ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić.

Novu digitalnu opremu koja obuhvaća digitalni kinematografski projektor s postoljem te novu audio opremu, cinema procesor, pojačalo i zvučnike, isporučila je, nakon provedenog postupka javne nabave, tvrtka Cinemanext d.o.o. iz Zagreba. Nabavljena oprema dovoljna je za kvalitetno prikazivanje 2D sadržaja, sa zvukom u “3.1”, (lijevi, centar, desni i sub), s mogućnošću nadogradnje za surround zvuk. Kako se u ovoj fazi nije išlo i na zamjenu kino platna, budući da je postojeće u vrlo dobrom stanju, ostaje otvorena mogućnost njegove zamjene, odnosno nabave novog platna sa 3D sistemom, u nekoj kasnijoj fazi, kada financijski to bude moguće i ako se pokaže takva potreba.

Osim nabave i ugradnje navedene opreme, izvršeni su i drugi radovi u kino dvorani kako bi se kvalitetno mogla realizirati montaža i instalacija opreme, tako je iza kino platna, za potrebe premošćivanja subwoofer zvučnika, izrađen most s dvostrukim stepeništem, a u kino kabini izvršeni su zidarski, bravarski, soboslikarski radovi te radovi na elektroinstalacijama.

Novom digitalnom opremom, napominje Pavletić, otvaraju se i nove mogućnosti za korištenje kina, primjerice za organizaciju festivala, edukativnih radionica, širenje filmske kulture i pismenosti, organizaciju filmskih revija i drugih sadržaja. Tako se od 20. do 22. studenog u Buzetu trebala održati 52. smotra hrvatskog filmskog stvaralaštva, no ona se zbog pandemije izazvane koronavirusom i nepovoljne epidemiološke situacije, na koncu ipak morala održati online. Riječ je o reviji, odnosno godišnjoj priredbi amaterskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, koja jedanput godišnje, svake godine u drugom gradu, okuplja autore, teoretičare, predstavnike filmskih organizacija i ostale zaljubljenike u film. (Gordana Čalić Šverko, “Glas Istre”)