Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Pučkom je otvorenom učilištu “Augustin Vivoda” odobrilo 300.000. kuna za projekt digitalizacije kina u Buzetu. Učilište je ovaj projekt kandidiralo na javni poziv Ministarstva – Programi izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture (investicijske potpore) u 2020. godini. Osnovni je cilj revitalizacije kina kao kulturnog središta, veća i bolja dostupnost filmskih naslova, bogatija ponuda, te koje će uz svjetske hitove, nuditi i domaći film, europski film, nezavisni, dječji, animirani, baštinski, dokumentarni, kratkometražni?

Nakon desetogodišnje pauze buzetskoga kina, ta se djelatnost, zahvaljujući suradnji s HAVC-om i Motovun film festivalom, ponovo aktivirala tijekom prošle godine. No, i dalje je glavni problem neadekvatna kino oprema, čime je buzetska kino publika zakinuta za najnovije filmske ostvaraje. Ministarstvo je prihvaćanjem kandidature buzetsko kino uvrstilo u Nacionalni projekt digitalizacije kina za 2020. godinu što će zasigurno utjecati na to da se novim, suvremenim načinom prikazivanja filmova, projekcijom najnovijih filmova u suvremeno opremljenoj dvorani, u kino vrati buzetska kino publika.

Prijelaz s analognog na digitalni medij te tehnološko unapređenje kinodvorane, nužan je korak za vraćanje publike i opstanak buzetskoga kina. Sigurno će se i u Buzetu, zahvaljujući usklađivanju tehničkih standarda te modernizaciji kina, obogatiti raznolikost kulturne ponude i kulturni život, kao što se to dogodilo i u mnogim drugim sredinama, širom Hrvatske.

Podizanje kvalitete slike i zvuka (DPC format), mogućnost gledanja filmskih hitova istovremeno kad se oni prikazuju u multipleksima u Zagrebu i drugim većim gradovima, osnovni je cilj ukoliko se želi opstanak kina u novim uvjetima kada je analogni medij u kino djelatnosti zastario i neadekvatan. Novom opremom otvaraju se i nove mogućnosti za korištenje kina, npr. organizacija festivala, edukativnih radionica, širenje filmske kulture i pismenosti, organizacija filmskih revija… za što je već bilo interesa i upita.