Udruga Metamedij poziva vas na otvorenje putujuće izložbe izrađene u sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje koje će se održati u Kinu Buzet u četvrtak, 23. studenog u 10 sati. Nakon otvaranja na programu je senzorna projekcija filma “Gordon i Paddy.
Dio postava putujuće izložbe koja se prikazuje diljem Istre i u Zaboku, radovi su djece i mladih s teškoćama u razvoju, nastali na njima prilagođenim i stručnim kadrom vođenim kreativnim radionicama fotografije i animacije. Voditelji radionica bili su Franka Tretinjak, Dina Milovčić te Ivan Idžojtić.
Cilj projekta “U istom filmu – korak dalje” jest omogućiti dostupnost kulturnih sadržaja koji su sadržajno i senzorno primjereni djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Sadržajna i senzorna neprimjerenost te nedostupnost uobičajenih kulturnih sadržaja djeci i mladima s teškoćama u razvoju glavni su problemi kojima se bavimo u ovom projektu. Senzorne različitosti mogu otežati sudjelovanje u socijalnim interakcijama, društvenim događajima i kino projekcijama, zbog čega je neophodno prilagoditi sadržaje njihovim potrebama i specifičnostima.
Film za senzornu projekciju Gordon i Paddy je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti. U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova…
Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je financijski podržan kroz Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Projekcija filma realizira se u suradnji pulske udruge Metamedij, Kina Valli i Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, a uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.