Na Baštionu je godišnja književna manifestacija koja se održava treće subote u svibnju u Buzetu, u Starom gradu, na Baštionu, kod crkve sv. Jurja. Koncepcijski i programski manifestacija je književna u najširem smislu, nije ograničena vrstom (vidom) književnoga života i stvaralaštva, tj. njen program se iz godine u godinu mijenja i prilagođava aktualnim sadržajima, potrebama i mogućnostima, od književnih natječaja i promocija, obilježavanja književnih obljetnica i drugih programa posvećenih književnicima i njihovim djelima, pa do raznih književnih susreta, razmjena i gostovanja.Manifestacija nije ograničena lokalno ni regionalno. To podrazumijeva da se i u pogledu njene teritorijalne obuhvatnosti (sudionici, natječaji, gostovanja, razmjene) iz godine u godinu može mijenjati i prilagođavati, jednom to može biti programski buzetska manifestacija, drugi put županijska, istarska, regionalna, hrvatska, međunarodna. Na Baštionu je primarno književna manifestacija, ali redovito praćena i drugim sadržajima: likovnim izložbama, glazbenim programima, muzejskim, etnografskim, ekološkim i drugim akcijama i prezentacijama.

Organizacijski je manifestacija vezana uz buzetsko Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda”, koje, radi utvrđivanja sadržaja manifestacije (programa za svaku godinu), osniva zaseban programski odbor. Manifestaciju bi u pravilu trebao financirati Grad Buzet i Istarska županija, a dio potrebnih sredstava mogao bi se pokriti i sponzorstvom. POU bi za pojedine programske sadržaje manifestacije mogao uspostavljati suorganizatorske odnose s određenim književničkim, likovnim, glazbenim i drugim organizacijama.
Središnji događaj prve manifestacije Na Baštionu (2007.godine) bila je promocija knjige Buzeštice – panorame buzetskoga suvremenog pjesništva.

Programski odbor:

  • Miroslav Sinčić, predsjednik
  • Vladimir Pernić, član
  • Elena Grah Ciliga, članica
  • Mirjana Pavletić, članica

Auto koncepcije: Miroslav Sinčić.