Zavičajni muzej je otvoren 1961. godine i nalazi se u drevnoj palači Bigatto iz 1639. godine, u buzetskoj starogradskoj jezgri. U njemu se čuva vrijedna arheološka, etnografska, kulturno – povijesna, umjetnička i druga građa važna za Buzet i Buzeštinu.

Za posjetitelje su otvorene arheološka zbirka s lapidarijem, etnografska zbirka u kojoj su izloženi različiti poljodjelski alati, stara buzetska kuhinja, narodne nošnje Ćićarije i tkalački stan, ostavština Slavomira Cerovca – Mira Blažinčića, izložba o antifašističkoj borbi Buzeštine i o glagoljici, te galerijski prostor u kojem se održavaju likovne i druge povremene izložbe.

KONTAKT INFORMACIJE

  • 52420 Buzet, Ulica rašporskih kapetana 5

  • +385 52 662-792

  • +385 91 1224-271

  • PON-PET  10:00 – 15:00

    Subotom, nedjeljom, praznikom i blagdanom otvoreno za grupe prema prethodnoj najavi.

POVIJEST MUZEJA

Prve zamisli o otvaranju Muzejske zbirke u Buzetu nalazimo već 1960.g. kada je „pokrenuta akcija oko otvaranja jedne zbirke u kojoj bi se izložili razni predmeti historijske vrijednosti za naš kraj“. Ustanovljen je Inicijativni odbor čiji su članovi bili: Jakov Cerovac, Slavomir Cerovac, Božo Jakovljević Mladen Kaštela i Zorko Ziraldo, pronađena je prikladna zgrada (palača Bigatto), te je uz stručnu pomoć Arheološkog muzeja u Puli, čiji su djelatnici Boris Bačić i Galliano Zanko izradili koncept prvog stalnog postava, 1961.g. svečano otvorena Muzejska zbirka u Buzetu.

U kasnijem razdoblju od 1962. do 1975. godine adaptirane su dvije stambene zgrade u gdje su jednoj smješteni tkalački i lončarski obrt, a u drugoj je restaurirana stara gradska pekara. Zbirka se dalje širi i razvija: intenzivno se otkupljuje muzejska građa, otvara se izložba češljarskog obrta, otkupljene su kovačnica i radionica za izradu sirkovih metli, tako da je do kraja 1970.g „sakupljeno preko 1.700 muzejskih predmeta, od kojih je veći broj izložen u 11 objekata s 40 prostorija i ukupno 1125 metara kvadratnih izložbenog i spremišnog prostora“.

Godine 1975. Muzejska je zbirka pripojena tadašnjem Narodnom sveučilištu „Augustin Vivoda“ u Buzetu i do danas je u njegovu sastavu, kao jedna od 3 osnovne djelatnosti.

Palača Bigatto

Palača u kojoj je sjedište buzetskoga Zavičajnog muzeja smještena je na zapadnom bedemu grada. Njena je gradnja dovršena 1639. godine. Ima oblik izduženog, zatvorenog kubusa koji volumenom dominira u ambijentu. Začelje je okrenuto pejzažu, pa je ujedno i istaknuti dio zapadne korone grada. Palača je pravilnog, pravokutnog tlocrta s unutrašnjim prostorom organiziranom u prizemlju oko reprezentativnog predvorja sa stubištem, a na katu oko velike središnje dvorane otvorene prema trgu širokom biforom. Na pročelju su  naglašeni „piano nobile“ i niz ovalnih tavanski prozora, dok je pravokutni portal uokviren dekorativno obrađenim klesancima na način „bugnato gentile“.

CJENIK

Stavka Cijena
Odrasli 15,00 Kn
Učenici 10,00 Kn
Studenti 10,00 Kn
Umirovljenici 10,00 Kn
Grupe (10+ osoba) 10,00 Kn