Zavičajni muzej otvoren je 1961. godine i nalazi se u drevnoj palači Bigatto, dovršenoj 1639. godine, u buzetskoj starogradskoj jezgri. U njemu se čuva vrijedna arheološka, etnografska, kulturno – povijesna, umjetnička i druga građa važna za Buzet i Buzeštinu. Za posjetitelje su otvorene arheološka zbirka (prapovijest i antika) s lapidarijem, etnografska zbirka (stara buzetska kuhinja, narodne nošnje Ćićarije i tkalački stan), gradska ljekarna u radu, ostavština Slavomira Cerovca – Mira Blažinčića, izložba o antifašističkoj borbi Buzeštine i galerijski prostor u kome se održavaju likovne i druge povremene izložbe. U dislociranim prostorima u starome gradu su i stara gradska kovačnica, pekara, radionica za izradu češljeva od roga i zbirka vatrenog i hladnog oružja iz ostavštine Slavomira Cerovca.

KONTAKT INFORMACIJE

  • 52420 Buzet, Ulica rašporskih kapetana 5

  • +385 52 662-792

  • +385 91 1224-271

  • PON-PET  10:00 – 15:00

    Subotom, nedjeljom, praznikom i blagdanom otvoreno za grupe prema prethodnoj najavi.

POVIJEST MUZEJA

Prve zamisli o otvaranju Muzejske zbirke u Buzetu nalazimo već 1960.g. kada je „pokrenuta akcija oko otvaranja jedne zbirke u kojoj bi se izložili razni predmeti historijske vrijednosti za naš kraj“. Ustanovljen je Inicijativni odbor čiji su članovi bili: Jakov Cerovac, Slavomir Cerovac, Božo Jakovljević Mladen Kaštela i Zorko Ziraldo, pronađena je prikladna zgrada (palača Bigatto), te je uz stručnu pomoć Arheološkog muzeja u Puli, čiji su djelatnici Boris Bačić i Galliano Zanko izradili koncept prvog stalnog postava, 1961.g. svečano otvorena Muzejska zbirka u Buzetu.

U kasnijem razdoblju od 1962. do 1975. godine adaptirane su dvije stambene zgrade u gdje su jednoj smješteni tkalački i lončarski obrt, a u drugoj je restaurirana stara gradska pekara. Zbirka se dalje širi i razvija: intenzivno se otkupljuje muzejska građa, otvara se izložba češljarskog obrta, otkupljene su kovačnica i radionica za izradu sirkovih metli, tako da je do kraja 1970.g „sakupljeno preko 1.700 muzejskih predmeta, od kojih je veći broj izložen u 11 objekata s 40 prostorija i ukupno 1125 metara kvadratnih izložbenog i spremišnog prostora“.

Godine 1975. Muzejska je zbirka pripojena tadašnjem Narodnom sveučilištu „Augustin Vivoda“ u Buzetu i do danas je u njegovu sastavu, kao jedna od 3 osnovne djelatnosti.

Palača Bigatto

Palača u kojoj je sjedište buzetskoga Zavičajnog muzeja smještena je na zapadnom bedemu grada. Njena je gradnja dovršena 1639. godine. Ima oblik izduženog, zatvorenog kubusa koji volumenom dominira u ambijentu. Začelje je okrenuto pejzažu, pa je ujedno i istaknuti dio zapadne korone grada. Palača je pravilnog, pravokutnog tlocrta s unutrašnjim prostorom organiziranom u prizemlju oko reprezentativnog predvorja sa stubištem, a na katu oko velike središnje dvorane otvorene prema trgu širokom biforom. Na pročelju su  naglašeni „piano nobile“ i niz ovalnih tavanski prozora, dok je pravokutni portal uokviren dekorativno obrađenim klesancima na način „bugnato gentile“.

CJENIK

Stavka Cijena
Odrasli 2,00 € (15,07 kn)
Učenici 1,30 (9,79 kn)
Studenti 1,30 € (9,79 kn)
Umirovljenici 1,30 € (9,79 kn)
Grupe (5+ osoba) 1,30 € (9,79 kn)