KNJIŽEVNE VEČERI 

Tijekom godine u organizaciji Knjižnice održavaju se književne večeri, predstavljanja novih knjiga, susreti s autorima i drugi oblici književnih prezentacija.

NA BAŠTIONU

Na baštionu je godišnja književna manifestacija koja se održava u svibnju u starom gradu Buzetu. Koncepcijski i programski manifestacija je književna u najširem smislu, nije ograničena vrstom (vidom) književnoga života i stvaralaštva, tj. njezin program se iz godine u godinu mijenja i prilagođava aktualnim sadržajima, potrebama i mogućnostima, od književnih natječaja, promocija, obilježavanja književnih obljetnica i drugih programa posvećenih  književnicima i njihovim djelima, pa do raznih književnih susreta, razmjena gostovanja.

PREDAVANJA I RADIONICE OPĆEG KARAKTERA

Knjižnica povremeno organizira predavanja i radionice općeg karaktera, koja se bave različitim temama. U ovaj spektar događanja možemo ubrojiti putopisna predavanja, radionice o zdravoj prehrani, predavanja iz područja popularne psihologije, različite prezentacije i predstavljanja knjiga raznovrsne tematike. 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE (15.10. – 15.11.) – nacionalna manifestacija

Tradicionalno se ova manifestacija već dugi niz godina obilježava i na Buzeštini. Uglavnom su to sadržaji vezani uz knjigu, književnike, izdavaštvo, knjižnicu i sl. U tijeku manifestacije organiziraju se i prigodne aktivnosti u Knjižnici, usmjerene poglavito na mlađe korisnike. 

PROJEKCIJE DOKUMENTARNIH FILMOVA

Knjižnica povremeno organizira projekcije kvalitetnih i nagrađivanih dokumentarnih filmova različite tematike. Od povijesnih i političkih do onih koji se bave suvremenim fenomenima, ekološkim ili kulturološkim temama. 

NOĆ KNJIGE

Noć knjige obilježava se u velikom broju svjetskih knjižnica 23. travnja, u povodu Svjetskog dana knjige pa tako i u našoj knjižnici. Taj se dan u knjižnici obilježava različitim sadržajima (pričaonice, radionice, književna večer, izložba, koncert…) i akcijama (besplatna članarina). 

„ZELENA KNJIŽNICA“

Buzetska narodna knjižnica 2011. godine postala je jedan od partnera u projektu Društva bibliotekara Istre „Zelena knjižnica“. Unutar projekta „Zelena knjižnica“ provode se različite radionice, predavanja, izložbe i gostovanja ekologa u našoj knjižnici. 

PROGRAMI ZA DJECU

BOOKPARK – KNJIŽNICA NA OTVORENOM

BookPark obuhvaća niz radionica u dječjim igralištima i parkovima diljem Buzeštine. U BookParku djeci se pričaju priče, održavaju se igrokazi i lutkarske predstave, likovne i glazbene radionice, igraju se igre, a u BookParku se nalazi i “čarobni kovčeg” pun slikovnica i knjiga koje djeca, samostalno ili sa svojim roditeljima, listaju i čitaju. Projekt BookPark ostvaruje se u suradnji s mjesnim odborima Buzeštine.

PRIČAONICE I RADIONICE ZA DJECU

Kroz cijelu se godinu u knjižnici održavaju radionice i pričaonice za djecu. Ponekad su tematski povezane s razdobljem u kojem se odvijaju (božićne, karnevalske, ljetne). Cilj ovih radionica, osim samog promicanja knjižnice i čitanja, je i poticanje kreativnosti, zadovoljavanje potreba za komunikacijom među korisnicima radionica, savladavanju vještina, intenzivnom socijalnom učenju, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena…

LJETNE RADIONICE

Tijekom ljeta knjižnica provodi ljetne aktivnosti za djecu. Uz pomoć volontera organiziraju se različite kreativne i edukativne radionice te igraonice ( likovna, kiparska, povijesna, detektivska, znanstveno-istraživačka, origami, astronomska, botanička, literarna). 

ISTRAŽIVAČI ZAVIČAJA

Uz pomoć volontera organiziraju se i radionice iz povijesti zavičaja. Djeca  istražuju gradske šterne, vrata, spomenike, prirodne znamenitosti, upoznaju se s važnim osobama Buzeštine, što bi kod djece trebalo izazvati želju  i interes za upoznavanjem s lokalnom baštinom i njenim očuvanjem.

SVETI NIKOLA I MALE BOŽIĆNE RADOSTI 

2013. godine zaživjela je manifestacija “Sveti Nikola, upali blagdanska svjetla grada” tijekom koje se svečano otvara javna dekorativna rasvjeta na Fontani. Djeca i roditelji mogu uživati u božićnim pjesmama, pričama božićnih vilenjaka, predstavi mađioničara i klauna, posjeti Svetog Nikole, a nude im se i božićni kolači te topli napitci.