ČEŠLJARSKI OBRT / RADIONICA ZA IZRADU ČEŠLJEVA OD ROGA

  • 52420 Buzet, Ulica rašporskih kapetana b.b.

U radionici se čuva originalni alat i strojevi za izradu predmeta od rogovlja istarsko-podolskog goveda, boškarina. Prikazuje kako se ručnim zamahom pokreće stroj za izradu i glačanje češljeva. Prije obrade, rogovi su se kuhali i prešali.

Izloženo je više od 100 različitih predmeta: od velikog stroja za izradu češljeva do najmanjeg pribora, uzoraka sirovine, poluprerađevine i gotovog proizvoda. U radionici su se izrađivale i drške noževa, lule i kamiši.

STARA GRADSKA PEKARA

  • 52420 Buzet, Ul. Svetog Jurja 6

Pekara se nalazi  u prostoriji u kojoj je i izvorno bila pekara. U njoj su ognjište i napa, krušna peć, gramola za gniječenje tijesta, njačve i drugi predmeti.

Pekar je uoči sajmova, blagdana i nedjelje pripremao svoje proizvode – bige (pečeni pšenični kruh) i kolače.

STARA GRADSKA KOVAČNICA

  • 52420 Buzet, Ul. 9. septembra 20

U autentičnom prostoru nekadašnje kovačnice izložen je kompletan alat kovačke i kolarske radionice. Tu su i kovački mijeh, nakovanj, tokarska i stolarska klupa, škripci i niz drugog alata koji se koristio u kovačnici i kod izrade dijelova za zaprežna kola. Sačuvani su kotači, dijelovi kotača i drugi gotovi proizvodi kolarsko – kovačke radionice.

Trenutačno je ova radionica zatvorena za posjetitelje.

OBRT I STAN POSTOLARA

  • 52420 Buzet, Ulica sv. Jurja 28

Obrt i stan postolara, otkupljeni 1962. godine, nalaze se u dijelu zgrade na buzetskom Baštionu gdje je smještena i gradska pekara. Stan na katu sastoji se od dvije prostorije: spavaće sobe i kuhinje s ognjištem gdje je majstor – postolar držao kalupe i na stroju izrađivao cipele.

U prizemlju zgrade je smještena radionica za izradu sirkovih metli, otkupljena u Livadama 1967. godine.

Trenutačno je ova radionica zatvorena za posjetitelje.