Povijest

Prapovijest i antika

U prapovijesnoj zbirci izloženi su kameni, koštani i keramički predmeti pronađeni u spiljama i gradinama na području Buzeštine. To su različito oruđe i oružje, dijelovi keramičkih posuda i drugi predmeti datirani od paleolitika do mlađeg željeznog doba.
Antička se zbirka sastoji od širokog diapazona staklenih, metalnih i keramičkih predmeta koji potječu iz razdoblja rimske vladavine u ovim krajevima. Tako se mogu vidjeti lakrimariji, uljanice, oruđe i oružje, različito posuđe, nakit i drugi predmeti.

Rani srednji vijek

Ovdje su izloženi grobni nalazi iz dvaju nekropola s područja Buzeštine. Groblje Zajčji brč kod Velog Mluna datira se u VII i VIII st. i u njemu su pokapani novodoseljeni Slaveni i barbarizirani romanski starosjedioci. Groblje Mejica, jedno od najvećih u Istri, pripada slavensko-romanskim graničarima bizantskog kaštel Buzet. U oba se među grobnim prilozima ističu noževi, koštani češljevi i nakit među kojim posebno mjesto zauzima naušnica buzetskoga tipa. Ističe se i keramika domaće izrade, često puta ukrašena iz kaštela Petrapilosa.

O muzeju

Zavičajni muzej je otvoren 1961. godine i nalazi se u drevnoj palači Bigatto, dovršenoj 1639. godine, u buzetskoj starogradskoj jezgri. U njemu se čuva vrijedna arheološka, etnografska, kulturno – povijesna, umjetnička i druga građa važna za Buzet i Buzeštinu. Za posjetitelje su otvorene arheološka zbirka s lapidarijem, etnografska zbirka u kojoj su izloženi različiti poljodjelski alati, stara buzetska kuhinja, narodne nošnje Ćićarije i Buzeštine i tkalački stan, ostavština Slavomira Cerovca – Mira Blažinčića, izložba o antifašističkoj borbi Buzeštine i o glagoljici, te galerijski prostor u kome se održavaju likovne i druge povremene izložbe. U dislociranim prostorima u starome gradu otvorene su i stara gradska kovačnica, pekara, radionica za izradu češljeva od roga, zbirka vatrenog i hladnog oružja iz ostavštine Slavomira Cerovca.

Etno radionice

Oružarnica

Zbirka starih razglednica

Zavičajni muzej u Buzetu posjeduje digitalnu zbirku s gotovo 200 starih razglednica na kojima se nalaze različiti motivi Buzeta i Buzeštine. Tako na njima, između ostaloga, vidimo i nekadašnji Hotel Fontana, kuće u buzetskome starome gradu kojih više nema, isčezle detalje, ljude iz nekih prošlih vremena. Tu je i nekoliko razglednica Roča, Huma i Sovinjaka, te davni sjaj Istarskih toplica i uskotračna pruga u Livadama. Podsjetnik je to na Buzeštinu kakve više nema, u vremenu s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće i kasnije, sve do novijih razglednica iz 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća. Zbirka je to koja raste i nastoji otkrivati nove i nove, možda zaboravljene, ili izgubljene detalje u cilju otkrivanja ne tako davne prošlosti Buzeta i Buzeštine.

Ostavština Slavomira Cerovca

ZBIRKA VATERNOG I HLADNOG ORUŽJA IZ OSTAVŠTINE SLAVOMIRA CEROVCA

Zbirke vatrenog i hladnog oružja te pribora sastoje se od zbirke pušaka, pištolja, revolvera kubura, mačeva, sablji i noževa. Većina pušaka je iz sredine ili druge polovice XIX. st., pune se uglavnom s prednje strane cijevi. Spremnici za puščani prah izrađeni su od životinjskih kosti (rogova), bakrenog lima ili kože. Pištolji su uglavnom jednometni, pune se sprijeda, a pale na kremen. Revolveri imaju rotacioni bubanj sa 6, u jednom slučaju s 10 metaka, uglavnom oblih, ponekad višekutnih cijevi. U zbirci hladnog oružja uglavnom se radi o vojničkim, konjaničkim, mornaričkim, paradnim, počasnim, željezničkim, trgovačkim, dužnosničkim mačevima, sabljama, bajunetama i noževima, austrijske, francuske, talijanske, mađarske, bosanske i hrvatske provenijencije Većina predmeta iz ove skupine pripada XIX.stoljeću.

Upit muzeju