O starom Hotelu Fontana u Buzetu
Zavičajni muzej Buzet; 31.1. - 28.2. 2020. Postav izložbe: Saša Nikolić. Opseg izložbe: 27 dopisnica, razglednica i fotorazglednica, 5 fotografija, 5 dokumenata, 2 karte, 1 crtež i 7 uvećanih reprodukcija razglednica. Tuzemna, povijesna izložba.
Povodom ovogodišnje Noći muzeja u buzetskome je Zavičajnom muzeju u petak 31. siječnja otvorena izložba "O starom Hotelu Fontana" u Buzetu.
Hotel Fontana u Buzetu, sagrađen sredinom XIX. st. i konačno srušen 8.8. 1981.g., generacijama (starih) Buzećana bio je nezaobilazno mjesto na kojem su se odvijali brojni susreti, svadbe, zabave i društvena događanja. Kompleks zgrada oko hotela bio je i više od toga: trgovina, vinski podrum, skladišta, benzinska stanica i radiona vlasnika obitelji Cerovaz koja je svime time upravljala do 1945. godine.
Nekadašnji Hotel Fontana u Buzetu još uvijek je u kolektivnoj memoriji ljudi koji pohodili njegove sale i terasu, koji su objedovali, veselili se i često puta igrali briškulu i trešete, remi ili preferans za njegovim stolovima i kojima je, unatoč suvremenom i modernom zdanju nastalom na njegovim temeljima, ostao neke vrste žal za prohujalim vremenima i mjestom na križanju putova gdje su se zaustavljale kočije, pa onda autobusi i automobili putnika – namjernika. U tom veselom žamoru i užurbanom hodu konobara i zaposlenika staroga hotela s jedne strane i spokoja domaćih gostiju s druge strane, zrcalio se ondašnji Buzet otvoren tada kao i sada svima koji su odlučili u njemu odmoriti se, prespavati ili se zadržati neko vrijeme.
Broj muzejskih predmeta koji se odnose na nekadašnji Hotel Fontana u Buzetu u fundusu Zavičajnog muzeja nije (pre)velik. Uglavnom se radi o dopisnicama, razglednicama ili fotorazglednicama datiranim u vrijeme od početka do kraja 70-ih godina prošloga stoljeća. Njihova je vrijednost u muzeološkome smislu višestruka: povijesno dokumentarne, izvorne i neponovljive, značajan su izvor saznanja i neprocjenjivih informacija o promjenama koje su se dogodile sa i oko Hotela Fontana. Nekoliko dokumenata pokazuje kako se nekadašnji vlasnici nisu bavili samo hotelijerstvom, već su primjerice iznajmljivali svoje automobile za različite potrebe. Vrlo su uredno i precizno popisani i dugovi koji prema njima postojali.
Iz vremena nakon oslobođenja 1945. godine izložen je cjenik pića i jelovnik iz sredine 70-ih godina, kao i motiv Buzeta iz 1949. godine autora akademskog slikara Stjepana Kukeca.
Vedran Ružić: Forbidden Melody
Zavičajni muzej u Buzetu, 1. - 19. lipnja 2020. Postav izložbe: Vedran Ružič i Saša Nikolić. Opseg izložbe: 20 slika, fotografija i umjetničkih instalacija. Tuzemna, likovna  izložba.
Od 1. pa do 19. lipnja u buzetskome se Zavičajnom muzeju može pogledati izložba Vedrana Ružića, akademskog slikara iz Voloskoga, „Forbidden Melody“, koja se sastoji od serije slika, fotografija i umjetničkih instalacija.Vedran Ružić, slikar i profesionalni jazz glazbenik na kontrabasu i bas gitari, diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu. Imao je više od dvadeset izložbi u galerijama u Hrvatskoj te inozemstvu. Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura sa ciljem povezivanja umjetnosti."Forbidden Melody" je serija radova koju je započeo početkom veljače ove godine nakon povratka s umjetničke rezidencije u Berlinu. Vraćanje u mirnu stvarnost kućnog ateljea, zimska mirnoća Liburnije i nedostatak umjetničkih aktivnosti potaknuli su ga na stvaranje serije radova inspirirane tišinom. Povrh toga, pandemija koja nam se opasno približila i potpuno nas zatvorila u svoje domove i umove dodatno ga je usmjerila da tišini pridruži i izolaciju.
Andrej Zbašnik - Medijska progresija
U petak 9. listopada je ispred zgrade Zavičajnog muzeja u Buzetu otvorena izložba slikara, pjesnika, romanopisca i konceptualnog umjetnika iz Čabra Andreja Zbašnika. Autor je izložio 10 slikarskih instalacija koje su dio opsežnog i slojevitog konceptualnog umjetničkog projekta „Organizam žive umjetnosti“ na kojemu autor radi još od 2003.g.
Buzetska izložba „Medijska progresija“, po riječima samoga autora, prikazuje fenomen slike kao doživljajni i osjetilni aspekt stvarnosti koja informacijski, medijski i percepcijski raste, širi se i buja u beskraj. Pojednostavljeno, izložba nastoji jednostavnim slikarskim načinima pokazati kako se jedan motiv s fotografije (ovdje se radi o 10 motiva Buzeta) može kreativno redefinirati u raznim pristupima i medijima na mnoštvo načina.
Izložba ostaje otvorena do 23. listopada 2020.