U Buzetu je 01. lipnja 2022. započeo besplatan tečaj učenja hrvatskog jezika za osobe izbjegle iz ratom pogođene Ukrajine, koje su privremeni smještaj pronašle na području Buzeštine. Nastava će se održavati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16.30 do 19 sati u Narodnom  domu. Tečaj organizira Pučko otvoreno učilište „Augustin Vivoda“ iz Buzeta na inicijativu buzetskoga Crvenog križa i uz financijsku potporu Grada Buzeta.

Polaznice tečaja  je u ime Gradskog društva Crvenog križa dočekala ravnateljica Lara Černeka, dok ih je  u ime  organizatora tečaja pozdravila ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić, poželjevši im dobar rad  i ugodan boravak u buzetskoj sredini.

Na prvi sat tečaja odazvalo se petnaest polaznica, no očekuje se da će taj broj biti i veći  budući da je primjetan velik interes za učenjem hrvatskog jezika. Zainteresirani se slobodno mogu javiti na telefonski broj Učilišta 052 662 836.

Početni tečaj hrvatskog jezika trajat će 30 školskih sati i održavat će se triput tjedno, tijekom lipnja i srpnja, prema programu „Hrvatskog jezika za strance“. Voditeljica tečaja je Alla Viter Klem, profesorica ukrajinskog, ruskog i hrvatskog jezika, prevoditeljica i sudski tumač iz Rijeke, koja je i sama podrijetlom iz Ukrajine, a u Hrvatsku je došla na studij još 1996. godine i ovdje ostala do danas.

Ukoliko bude zainteresiranih za dodatno učenje hrvatskog jezika na višoj razini, spremni smo s tečajem nastaviti i na jesen. Željeli bismo da se naši novi sugrađani što bezbolnije integriraju u buzetsku sredinu pa nam je cilj smanjiti jezičnu barijeru, olakšati im komunikaciju i rješavanje osnovnih potreba i eventualnih problema na koje nailaze.

Osim na tečaj jezika, Pučko otvoreno učilište „Augustin Vivoda“ Buzet poziva ukrajinske izbjeglice i na besplatno učlanjenje u Gradsku knjižnicu gdje mogu dodatno, uz knjige, slikovnice i drugu građu, upotpunjavati svoje znanje hrvatskog jezika.