Ovogodišnje, 14. izdanje književnog susreta „ Na Baštionu“ održat će se 05. lipnja u buzetskom Starom gradu, na trgu ispred Zavičajnog muzeja. Gost Susreta je hrvatski književnik, dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, najizvođeniji hrvatski dramski pisac, a na Susretu će gostovati i njegova supruga Mladena Gavran, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica. Program počinje u 19.00 sati. Ulaz je slobodan, a posjetitelje molimo da se pridržavaju epidemioloških preporuka.

Na Susretu će Gavran prezentirati svoj dramski i prozni rad, a naglasak će biti na njegovom zadnjem romanu (Nekoliko ptica i jedno nebo) te na prošlogodišnjoj zbirci kratkih proza (Priče o samoći). Tijekom programa glumica Mladena Gavran  izvest će nekoliko dramskih inserata iz predstava nastalih po  Gavranovim kazališnim djelima.

Miro Gavran je diplomirao dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Po njegovim dramskim djelima nastalo je više od 350 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od četiri milijuna ljudi. Osim drama i komedija, Gavran piše romane, kratku prozu, kao i djela za djecu i mlade.

Miro Gavran jedan  je od rijetkih živućih dramatičara u svijetu  koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji je od 2003. do 2009.  djelovao  u Slovačkoj u Trnavi,  2013. se održao  u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. djeluje u Češkoj  u Pragu, pod nazivom GAVRANFEST.

Gavranova djela:

Drame i komedije: Kad umire glumac, Sve o ženama, Sve o muškarcima, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Kako ubiti predsjednika, Shakespeare i Elizabeta, Zaboravi Hollywood, Zabranjeno smijanje, Tajna Grete Garbo, Paralelni svjetovi, Nora danas, Hotel Babilon, Najluđa predstava na svijetu, Muž moje žene, Pacijent doktora Freuda, Parovi, Lutka, Sladoled, Pivo…

Romani i kratka proza: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita ili putovanje u prošli život, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj, Mali neobični ljudi, Nekoliko ptica i jedno nebo.

Za djecu i mlade: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Sretni dani, Oproštajno pismo, Igrokazi s glavom i repom, Pokušaj zaboraviti, Profesorica iz snova, Ljeto za pamćenje…

Mladena Gavran diplomirala je glumu 1988. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Bila je članicom ansambla Teatra ITD, varaždinskog HNK, Teatra u gostima, Histriona, Komedije, Epilog Teatra i Teatra Gavran, koji je osnovala sa suprugom Mirom Gavranom. S putujućim kazalištima obišla je stotine gradova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pet puta je nagrađena kao vrsna komičarka na Danima satire, trostruka je dobitnica Nagrade “Fabijan Šovagović” na Festivalu glumca u Vinkovcima, osvojila je i Nagradu publike na Festivalu „Zlatni lav“ u Umagu za monodramu Hotel Babilon u kojoj igra jedanaest uloga te Nagradu Zlatna murva na Festivalu „Glumište pod murvom“ u Skradinu, dok je za interpretaciju Ljubice proglašena „Najhistrionkom“. Za ulogu Goetheove Ifigenije nagrađena je Nagradom „Veljko Maričić“ za glavnu žensku ulogu na Festivalu malih scena u Rijeci. Za dvanaest uloga odigranih u monokomediji Najluđa predstava na svijetu dobila je godišnju Nagradu „Vladimir Nazor“.

Bračni i umjetnički par Gavran osnivači su i vlasnici poznatog Teatra Gavran u kojem su po Gavranovim dramama i komedijama nastale brojne kazališne predstave.