MISTERO BUFFO 2

 

PONEDJELJAK 27.2. U 19:00 SATI – NARODNI DOM U BUZETU

 

Kazalište: Istarsko narodno kazalište

Autor: Dario Fo

Prijevod: Valter ROŠA i Aleksandar BANČIĆ

Igra: Valter ROŠA

Prošlo je deset godina od prve izvedbe Mistera Buffa prevedenog na istarsku čakavicu. Otad je predstava izvedena više od osamdeset puta, u matičnoj kući i na gostovanjima diljem Istre, Kvarnera, u Zagrebu i Italiji, čak i pred samim autorom, Dariom Foom.

Predstava je već u prvoj sezoni igranja bila nominirana za nagradu publike portala Teatar.hr, a 2020. dobila je nagradu publike Eufemia na festivalu Rovinj, Art & More. Valter Roša je na 14. Gumbekovim danima 2021. dobio nagradu “za nadahnutu izvedbu i spoj tradicije giullara i suvremenog kabaretskog izraza”.

Mistero Buffo, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969. godine, no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalazi u alternativnom čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i svece, već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za vlastite ciljeve.

Nasmijte se uz drugi dio Mistera Buffa, uz prikaze svevremenskih ljudskih osobina i situacija, ispričanih na jedinstvenoj mješavini istarskih narječja i u osebujnoj izvedbi Valtera Roše!