Ljubitelji vrhunskog jazza zacijelo neće propustiti autorski projekt poznatog glazbenog i likovnog  umjetnika Vedrana Ružića „Spiritual Market“ kojim će se predstaviti buzetskoj publici u nedjelju, 22. svibnja u 20 sati. Program će se održati u buzetskoj starogradskoj jezgri, na trgu ispred Zavičajnog muzeja (u slučaju lošeg vremena – u muzeju) s početkom u 20.00 sati. Ulaz je slobodan.

Vedran Ružić 2017. godine osvojio Porina za Jazz album – Spiritual Market. Ono što je interesantno je da je riječ o autorskom jazz albumu i art filmu, inspiriranim zapisima putovanja Marka Pola.

Vedran Ružić je svestrani umjetnik koji povezuje glazbu i slikarstvo, a njima je odlučio pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost. Prije filma nastao je jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija – kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu – Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, a u tri je skladbe gostovao i Mario Bočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma ‘Night Speaking’. Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet… Projekt je izveden 20-ak puta u kinima, galerijama, na arheološkim lokalitetima te jazz festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu.