Naš poznati geograf i sveučilišni profesor Dr. Ivo Rubić (1897–1961) i njegov bivši učenik Božo Jakovljević, koji je tada obnašao dužnost upravitelja osmoljetke u Buzetu, krenuli su davne 1957. godine u zajednički projekt izrade monografije o Buzetu. Trebala je to biti „popularno naučna knjiga, namijenjena kao pomoćna knjiga svim đacima škola komune Buzeta, za turiste i opće poznavanje problema komune“.

Radovi na rukopisu su potrajali, a zdravstveno stanje dr. Rubića i nedostatak sredstava bili su glavni razlog da je sve potrajalo četiri godine. Unatoč svemu, knjiga je dovršena i bila spremna za tisak početkom 1961. godine. Sam Rubić zadovoljan rezultatom napisao je: „(…) bit će to najbolji vodič što ga je Istra do sada (od oslobođenja) dala.“

Akademski slikar Ivo Mirković iz Splita je početkom travnja 1959. boravio u Buzetu 10 dana i tom prigodom izradio 13 manjih i većih crteža koji su korišteni kao ilustracije u knjizi, a naslovnicu  je osmislio učitelj Mladen Kaštela.

Dr. Ivo Rubić umro je 2.travnja 1961., pa je briga oko tiska ostala na leđima upravitelja Jakovljevića.

Knjiga je tiskana kao rukopis 1961. godine i prva je to knjiga u izdanju Pučkog otvorenog učilišta, tada Narodnog sveučilišta „Augustin Vivoda“ Buzet.

Bio je to uvod u niz kasnijih izdanja  koja će tematizirati Buzeštinu i njenu povijest, a na neki je način i najavila bogatu kulturnu aktivnost u vrednovanju materijalne i nematerijalne baštine kojoj je smjer dao upravo mr.sc. Božo Jakovljević.

Kao čestitka za sretan rođendan našem dragom Boži, ovaj je njegov prvijenac postao i prva knjiga dostupna u digitalnoj verziji na našim web stranicama, a može se pregledati na ovoj poveznici: https://www.poubuzet.hr/wp-content/uploads/2021/11/BUZET-I-NJEGOV-KRAJ.pdf