U petak 22. listopada, s početkom u 19,00 sati, u buzetskom će se Zavičajnom muzeju otvoriti samostalna izložba ak. slikara Damira Stojnića “Konflagracije”.

Kroz ciklus “Konflagracije” Stojnić istražuje tenziju između metafizičkih i egzistencijalnih polariteta: svjetla i tame, rođenja i smrti, muškog i ženskog, ljudskog i životinjskog, čovjeka i svijeta. Njegova gnostička vizija prozire iluzorni svijet prikaza kako bi otkrila imaginacijaki svijet snova koji leži u njegovu podtekstu: svijet fantazmagorije, arhetipskih simbola i hipnagogičnog imaginarija, sličnog onostranim dimenzijama koje okultisti opisuju kao “astralno svijetlo”. .. (Iz predgovora)

DAMIR STOJNIĆ: Rođen u Rijeci (HR) 1972. Diplomirao slikarstvo na ALU u Zagrebu. Izlagao na preko stotinu izložbi u zemlji i inozemstvu (Atena, Cairo, Wienna, London, Venezia, Milano, Prague, Trieste, Ravenna…). Dobitnik više priznanja i nagrada od kojih su najznačajnije: otkupna nagrada Muzeja Moderne i Suvremene Umjetnosti u Rijeci, na međunarodnom trijenalu originalnog crteža 2002. te druga nagrada na 4.trijenalu hrvatskog akvarela. Zaposlen je kao izvanredni profesor pri Akademiji Primijenjene Umjetnosti u Rijeci, na kolegijima Slikarstvo i Strip i ilustracija. Živi i djeluje u Rijeci i Istri.