Jedan aktualan i dva bivša predsjednika dolaze na svečanu sjednicu Gradskog vijeća

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Buzeta održat će se sutra, 10. rujna, a pučka fešta koju je britanski dnevni list “The Guardian” svojevremeno uvrstio među dvadeset najboljih tradicijskih festivala u Europi, ove se godine održava pod nazivom “Subotina po koroni – Samanj u Storen grode i započinje u subotu u 14 sati

Uz aktualnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, svoj dolazak na svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu tradicijske Subotine i Dana Grada Buzeta, potvrdili su i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Kolinda Grabar Kitarović, dok je Ivo Josipović spriječen. Uz njih, u Buzetu očekuju i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, kao i istarskog župana Borisa Miletića, najavio je gradonačelnik Damir Kajin na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj na blagdan sv. Marije Male.

Program na više lokacija

Kajin je, govoreći o rujanskom programu obilježavanja gradskog praznika, najavio također da se sutra otvaraju poslovni prostori poduzetnika Denisa Podreke, gdje će se po završetku sjednice održati domjenak za sve vijećnike i uzvanike. Istog dana obilježava se i dovršetak obnove poslovnih prostor Erste banke, investicije vrijedne 6,5 milijuna kuna.

– Do prije nekoliko mjeseci se, između ostalog, razmišljalo da bi ta banka trebala biti “dislocirana”, a danas imamo najmoderniju banku u Hrvatskoj, istaknuo je Kajin i rekao da će Buzet ovog vikenda biti dobar domaćin i nadasve ponuditi sadržaje iz vremena kada se manje trčalo za novcem, a više za prijateljima i druženjima!

Program središnjeg vikenda Subotine predstavile su resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga i viša stručna suradnica buzetskog TZ-a Jasmina Černeka.

U petak navečer predviđen je zabavni program na nekoliko lokacija u gradu. Od 19 sati u Hotelu Fontana nastupa Duo Kunfin, od 19.30 sati u caffe baru “Tina” Ko&Ra bend, od 20 sati u caffe baru “Goga” Duo Gordan Gregurović i Zlatko Crnković. Također u 20 sati ispred caffe bara “Green” započinje koncert alternativne glazbe “Kaj će ljudi reć?” gdje je ulaz moguć uz covid potvrdu te ulaznicu.

Buzet je prepoznatljiv po svojoj Subotini po starinski, rekla je Grah Ciliga, no s obzirom da je ove godine sve sadržaje trebalo prilagoditi novonastalim okolnostima i epidemiološkim mjerama, naziv ovogodišnjeg izdanja također je prikladno promijenjen u “Subotina po koroni – Samanj u Storen grode”. U njemu neće sudjelovati kostimirani likovi niti će se pripremati velika fritada s tartufima u divovskoj tavi, ali će zato mnogi ugostitelji u ponudi imati fritaju sa svježim bijelim tartufom, od 15 do 16 sati i od 18 do 19 sati, kako bi posjetitelji ipak imali priliku kušati deliciju ovoga kraja.

Neće biti ulaznica

Pučka fešta koju je britanski dnevni list “The Guardian” svojevremeno uvrstio među dvadeset najboljih tradicijskih festivala u Europi, započinje u subotu u 14 sati. U organizaciji Grada Buzeta, Turističke zajednice, POU “Augustin Vivoda”, gradskog komunalca “Parka” i Mjesnog odbora Buzet – Stari grad, program “Subotina po koroni – samanj u Storen grode” odvijat će se na prostoru cijele starogradske jezgre. Pučki sajam obuhvaća ugostiteljsku ponudu buzetskih oštarija, tradicijsku glazbu i artiste.

Na starogradskom Trgu Pjacalet na svaki puni sat od 15 sati na dalje, izmjenjivat će se dva sadržaja, lutkarski igrokaz “Volimo se po starinski”, Kreativne radionice Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja” Buzet i Područnog odjela Buzet, labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana te nastup folklorne skupine GD “Sokol” Buzet. Od 20 sati pa sve do pola noći na Pjacaletu će se odvijati zabavni dio programa. Nastupit će Malvazija bend kao i Sergio Pavat & L’orchestra Istriana. Za subotnju Subotinu po koroni, ove godine neće biti ulaznica, a također neće biti potrebne covid potvrde.

U subotu u 22 sata u podnožju starogradske jezgre ispred caffe bara “Green” započinje koncert skupine Tequila, uz ulaznicu, covid potvrde i mogućnost testiranja.

Novi turistički sadržaj, besplatno vođene turističke ture starogradskom jezgrom u pratnji kostimiranog lika Stjepana Konzula Istranina u povodu 500. obljetnice Konzulovog rođenja, odvijat će se tijekom svih nedjelja u rujnu. U nedjelju 12. rujna šetnje s Konzulom započinju u 12 i 17 sati kod Male fontane u starom gradu.

Subotinu će zaokružiti efektna sportska završnica, Europsko prvenstvo brdskih auto-utrka “Buzetski dani” koje će se od 17. do 19. rujna održati u svom 40. izdanju.

(IZVOR: Glas Istre, tekst i foto: Gordana Čalić Šverko)