Tridesetak kulturno-zabavnih programa na šest različitih lokacija kroz tri ljetna mjeseca, lipanj, srpanj, kolovoz – sažetak je bogatog programa Buzetskoga kulturnog ljeta kojega su na press konferenciji održanoj jučer u kaštelu Petrapilosa u ime organizatora predstavili Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda“ Buzet“; Matija Nežić kulturno-umjetnički koordinator u Učilištu  te Jasmina Černeka iz Turističke zajednice grada Buzeta u nazočnosti gradonačelnika Grada Buzeta Damira Kajina.

Otvorenje manifestacije pod nazivom „ Beer, ti & ja“ zakazano je za 20. lipnja u 21 sat na Petrapilosi uz gostovanje glazbenog sastava Belfast Food iz Rijeke. Na toj će se izuzetno inspirativnoj lokaciji tijekom ljeta održati još tri programa, izvjestio je Matija Nežić. U subotu 26. lipnja publici će se na kaštelu, u programu „Petrapilosa pod zvjezdanim nebom“, predstaviti glazbena umjetnica Mary May s pratećim bendom, dok će u petak 09. srpnja na Petrapilosi uživati ljubitelji jazz glazbe. Naime, u programu „Džez & džin“ gostuje Borko Rupena Quartet „Free Spirits“ iz Zagreba. Ljubitelji povijesti i povijesne glazbe doći će na svoje 29. srpnja kada će se u Kaštelu organizirati dva zanimljiva multimedijska predavanja dr. sc. Josipa Višnjića i dr.sc. Josipa Banića, uz poseban ugođaj i doživljaj gostujuće skupine glazbenika iz Kopra „Cappella Iustinopolitana“ koji njeguju srednjovjekovnu i renesansnu glazbu.

Brojni će se sadržaji održati i u buzetskoj starogradskoj jezgri, napominje Jasmina Černeka iz TZG Buzet. Tako će na lokaciji Baštion 01. srpnja gostovati Anđela i Davor Rostuhar s najnovijim projektom „Ljubav oko svijeta“ što uključuje izložbu fotografija, istoimeni dokumentarni film, predstavljanje knjige te razgovor s autorom. Program počinje u 20:30 sati. Već sljedećeg dana u 21 sat, na istoj će lokaciji publika nazočiti koncertu Nele Đinđić koja će u programu „Glazbene note na Baštionu“ predstaviti svoj prvi album „Melodrama“. Tjedan dana kasnije, na Baštionu će, veli Černeka, gostovati naš poznati stand up komičar Vlatko Štampar i nasmijati publiku stand up komedijom „Bolja polovica“.

Organizatori su se pobrinuli i za ljubitelje kazališta, napominje Pavletić, pa će se tako 28. srpnja u dvorištu Narodnog doma u Buzetu, s početkom u 20:30 sati, održati kazališna predstava za djecu „Ljepotica i zvijer“, a već 30. srpnja u 21 sat, na ljetnoj pozornici u Roču, kazališna predstava, komedija „Moje istrijansko korona vjenčanje“, obje u produkciji Teatra Naranča iz Pule.

Za ljubitelje dokumentaraca, na terasi Gradske knjižnice Buzet 26. kolovoza u 20:30 sati, prikazat će se odličan dokumentarni film „Usidjelice“.

Uz navedeno, Buzetsko kulturno ljeto ima i dva popratna programa, Književno ljeto i Malo filmsko ljeto, veli Pavletić.  Tako će već ovoga tjedna, 17. lipnja u 20 sati, u buzetskom Narodnom domu startati nova manifestacija „Gost našeg gosta“ koja će u svom prvom izdanju ugostiti domaću pjesnikinju i poduzetnicu Mariju Ribarić i njenu gošću spisateljicu Marilenu Dužman. U petak, 26. lipnja održat će se 15. književni susret „Na Baštionu“ koji ove godine ugošćuje poznatu hrvatsku književnicu, kolumnisticu i urednicu Marinu Vujčić.  Književno će se ljeto zaključiti 14. srpnja,  promocijom nove zbirke kratkih priča domaćeg autora Boška Kedže „Samo sam ružno sanjao“.

U sklopu Malog filmskog ljeta, za najmlađe Buzećane  organizator je pripremio ciklus animiranih filmova Disney i drugih produkcija pod nazivom „Cartoons matineja“. Crtići će se prikazivati u buzetskom Narodnom domu, svakog utorka u 10 sati, od 06. srpnja do 24. kolovoza. A uz sve navedeno, od 22. do 25. srpnja,  održat će se i tradicionalni Buzz@teen u sklopu kojega će se prikazivati filmovi iz programa ovogodišnjeg Motovun film festivala.

Uz organizatore, POU „Augustin Vivoda“ Buzet i Turističku zajednicu Grada Buzeta, programi Buzetskog kulturnog ljeta 2021. održavaju se uz podršku Hrvatske glazbene unije, Ministarstva kulture i medija, Istarske županije i Grada Buzeta.

Ulaznice su u prodaji od 15. lipnja i mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici Buzet u njeno redovno radno vrijeme te na mjestu događaja pola sata prije početka programa. Zbog aktualnog stanja s Covidom-19  i mogućih iznenadnih situacija i odluka Stožera, organizatori zadržavaju pravo izmjene programa, a ako do toga dođe, javnost će biti na vrijeme obaviještena.

Svi će se programi održavati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i uz dozvolu nadležnog stožera civilne zaštite, a organizatori mole posjetitelje za odgovorno ponašanje i pridržavanje svih mjera koje u datom trenutku budu na snazi.