Luksuzno limitirano kolekcionarsko izdanje “Misala kneza Novaka” iz 1368. godine, jedne od naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća glagoljaša, objavljeno je u  izdavačkom pothvatu godine u nakladi Katedre Čakavskoga sabora Roč, Staroslavenskoga instituta i Mozaika knjiga. Time je jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, nakon više od 650 godina prvi put tiskana i dostupna hrvatskoj javnosti.

“Misal kneza Novaka” rukopisna je glagoljska knjiga bez koje nije moguće opisati povijest hrvatske kulture. Iako broji već sedmo stoljeće postojanja, još je uvijek čitko i jasno svjedočanstvo zavidne vještine svog pisara, zadanosti vremena u kojem je nastala i bila čitana te posebnosti glagoljske knjige unutar europskoga kulturnog okružja.

Samo stotinjak sretnika imat će čast u vlastitoj knjižnici pohraniti luksuzno izdanje koje je ugledalo svjetlo dana na Badnjak prošle godine u limitiranoj nakladi od samo 150 primjeraka. Svaki primjerak je kaligrafski numeriran i uz popratnu knjigu sa studijama o Misalu, sadrži i vlasnički list.

Svi ostali zainteresirani knjigoljupci, napose oni kojima je predmet interesa hrvatska glagoljska rukopisna knjiga, moći će se Novakovu kaligrafskom i iluminatorskom umijeću, kao i ovome izdavačkom remek-djelu, diviti uživo u nekoj od institucija koje će  čuvati primjerak faksimila: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Knjižnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu …

Po jedan primjerak naći će se u Ministarstvu kulture i medija,  Ministarstvu znanosti i Gradu Buzetu, koji su financijski poduprli ovaj projekt.

Dva će primjerka, napominje predsjednica Katedre Čakavskog sabora Roč Mirjana Pavletić, otići u svijet:  jedan u Beč, u Austrijsku nacionalnu biblioteku (Österreichische Nationalbibliothek ) gdje je ( uz Brevijar Vida Omišljanina iz 1396. godine, Cod.Slav.3; Ročki misal iz 1421. godine, Cod.Slav.4; Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine i još neke kodekse i inkunabule) pod sign. Cod. Slav.8  pohranjen originalni Novakov misal, a drugi u Vatikan. Naime, jedan će  primjerak izdavači pokloniti Papi Franji za čuvenu Vatikansku knjižnicu koja također čuva vrijedne hrvatskoglagoljske inkunabule među kojima i hrvatski Prvotisak iz 1483.godine.

“Knez Novak bio je krbavski knez koji je 1368. godine odlučio mač privremeno zamijeniti perom  kako bi za spas svoje duše ispisao opsežan glagoljski misal te ga darovao zavjetnoj crkvi u kojoj će biti pokopan. Rezultat toga njegova pothvata je knjižna umjetnina bez premca, misal predivne glagoljaške kaligrafije i luksuznih iluminacija – toliko raskošnih i brojnih da gotovo da nema stranice koja nije ukrašena barem jednim inicijalom ili minijaturom.

Misal kneza Novaka dospio je u Istru 1405. godine, kada su ga za potrebe svojih crkva sv. Jelene u Gornjoj i sv. Petra u Donjoj Nugli, mještani otkupili od Novakova sina Petra s Krbave. Koliko su već suvremenici cijenili ljepotu Novakove knjige, najbolje svjedoči činjenica da je poslužio kao jedan od glavnih predložaka za našu prvu tiskanu glagoljsku knjigu – inkunabulu Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine. Danas se Misal kneza Novaka čuva u austrijskoj Nacionalnoj knjižnici u Beču, sakriven od očiju javnosti. Tako bi i ostalo da u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskog instituta te Mozaika knjiga nije odlučeno da ovaj istinski spomenik kulture i ponos našeg naroda napokon ugleda svjetlo dana te bude tiskan”, piše u opisu izdavača.

Pandemija korona virusa poremetila je planove da ovo iznimno izdanje predstave javnosti odmah po njegovu izlasku iz tiska. Tako će svečana promocija ovog luksuznog faksimila Misala kneza Novaka  morati pričekati popuštanje epidemioloških mjera. – Nadamo se da će to biti uskoro, optimistični su u Katedri Čakavskog sabora Roč.

Limitirano kolekcionarsko izdanje sadrži faksimil izvornog “Misala kneza Novaka” iz 1368. godine, reprodukcije čak 480 inicijala i šest minijatura, od kojih je najveći dio pozlaćen, ručno uvezane korice od najfinije teleće kože i papir koji zadovoljava najviše standarde kvalitete, popratnu knjigu s najvažnijim činjenicama i drugim zanimljivostima o Novakovu misalu za koju su tekstove napisali renomirani hrvatski akademici, znanstvenici i stručnjaci, zaštitni ovitak izrađen po mjeri knjige i pamučne rukavice za listanje.

Naklada je ograničena na 150 primjeraka te neće biti ponovljena, svaki primjerak ovog izdanja numerirani je unikat, a cijena mu je 19.992 kune. Ovo luksuzno izdanje namijenjeno je ljubiteljima knjiga, kolekcionarima, znanstvenicima, proučavateljima glagoljice te svima ostalima koji znaju cijeniti i vole posjedovati izdanja od nacionalne i kulturne važnosti. (IZVOR: Glas Istre, autor: G.Č.Š.)