U izlogu nove Gradske knjižnice u svom je 31. izdanju postavljenja Božićna i novogodišnja izložba radova buzetskih likovnih stvaratelja. Jedna od najdugovječnijih manifestacija takve vrste na istarskom sjeveru koja već tradicionalno predstavlja djela akademskih umjetnika, likovnih amatera povezanih s Buzetom i Buzeštinom, ove je godine, zbog epidemijskih mjera, osvanula u reduciranom korona izdanju.

Organizatori prosinačke izložbe, Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda” i Zavičajni muzej okupili su slikare, fotografe, one koji se bave likovnom umjetnošću kako bi prikazali svoja najnovija likovna ostvarenja. Svoje radove, dijelom u izlogu knjižnice, u cijelosti online na poveznici https://www.poubuzet.hr/muzej/galerija-fotografija/, izložilo je devet autora: Lučana Agapito, Hari Ivančić, Boško Kedžo, Dragan Krbavčić, Vlatko Mrvoš, Tara Mrvoš, Saša Nikolić, Srećko Sabljak i Alessia Stelko.

– Pandemija koronavirusa omela nas je u realizaciji 31. Božićne i novogodišnje izložbe, koja je trebala biti otvorena u holu Narodnoga doma. S obzirom na epidemiološke mjere i našu želju da odgovornim ponašanjem smanjimo kontakte na najmanju moguću mjeru, odlučili smo izložbu realizirati na ponešto drugačiji način: zbog nedostatka prostora i drugih objektivnih okolnosti po jedan rad prijavljenih autora izložen je u izlogu buzetske Narodne knjižnice, dok se preostali mogu vidjeti na web stranicama POU “Augustin Vivoda”, izjavio je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić uz želju da se slijedeće godine posjetitelji okupe i “u živo” razgledaju 32. izložbu.

Važno je nastaviti kontinuitet prosinačke izložbe pa makar i na ovakav reducirani način jer cilj predblagdanskog okupljanja predstaviti je novije radove buzetskih likovnih stvaratelja, među njima akademskih umjetnika, onih koji već dulje vrijeme slikaju, kipare, crtaju ili fotografiraju, ali i novih autora, tako se u ovogodišnjem 31. izdanju po prvi puta buzetskoj likovnoj publici predstavila Tara Mrvoš. Nikolić je podsjećajući na dugu tradiciju prosinačkih izložbi naglasio da je prva održana 1990. godine u starogradskoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, dok se posljednjih nekoliko godina ona redovito postavljala u galeriji na katu Narodnoga doma. (Gordana Čalić Šverko, “Glas Istre”)