Pred nama je 23. izdanje KIK Festa – Festivala klapa Istre i Kvarnera koje će se održati u buzetskom Narodnom domu 27. ožujka (večer ženskih klapa) i 28. ožujka (večer muških klapa). Program obje večeri počinje u 19 sati. Ulaznice će biti u prodaji od 24. ožujka.

Organizator manifestacije Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda” iz Buzeta poziva sve zainteresirane muške i ženske klape koje djeluju na području Istarske i Primorsko-goranske županije da se prijave na natjecanje. Prijavnice (ispunjene na službenom obrascu kojega možete preuzeti OVDJE) šalju se poštom na adresu: POU “Augustin Vivoda” Buzet, 2. istarske brigade 2, 52420 Buzet ( s napomenom: za 23. KIK Fest) ili e-mailom na adresu: info@poubuzet.hr. Prijavnice moraju biti zaprimljene u pisarnici najkasnije do 15. veljače 2020. u 15:00 sati.

Prema propozicijama Festivala, svaka klapa izvodi dvije klapske pjesme (napjeva), pod uvjetom da to nisu one koje je već izvodila na posljednjih 5 izdanja ovoga Festivala, niti pjesme (napjeve) s kojima je osvojila neku od nagrada na dosadašnjim izdanjima Festivala klapa u Buzetu. Preporuka je Organizatora da jedna od dvije prijavljene pjesme (napjeva) bude s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, ali to nije uvjet, niti obveza da bi se nastupilo u natjecateljskom dijelu KIK Festa.

Buzetski je Festival klapa zagovaratelj izvorne klapske pjesme i tradicionalnog klapskog načina pjevanja a capella. Stoga ne čudi da članovi Stručnog ocjenjivačkog suda, uz tehničku razinu izvedbe i kvalitetu interpretacije, posebno ocjenjuju odabrani repertoar, odnosno koliko je klapa razborito izabrala repertoar u odnosu na svoje izvedbene mogućnosti.

O kvaliteti klapskih izvedbi, repertoaru, tehničkim i interpretativnim dosezima klapa na 23. KIK Festu, odlučit će stručni ocjenjivački sud.

Propozicije Festivala, popis prijavljenih klapa i odabrani repertoar, pravilnik o radu žirija i kriteriji ocjenjivanja izvođača na 23. KIK Festu, bit će objavljeni na web stranici Organizatora (www.poubuzet.hr ) najkasnije do 25. veljače 2019. godine.

I ove će se godine, na svakoj festivalskoj večeri, dodijeliti 1., 2. i 3. nagrada stručnog žirija, “BUZEĆANKA” – nagrada publike, te “BRKICA” – posebna nagrada za najbolju izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Ukoliko bude potrebno (zbog prevelikog broja prijavljenih klapa), Organizator će krajem veljače održati audicije. Ukupno će se na audicijama izabrati 12 muških i 12 ženskih klapa. Ukoliko konačan broj prijavljenih klapa ne bude veći od 15 po svakoj natjecateljskoj večeri, audicije se neće održati, već će sve prijavljene klape sudjelovati u natjecanju, svaka sa po dva klapska napjeva. Ukoliko pak ukupno prijavljenih klapa (i ženskih i muških zajedno) ne bude više od 16, održat će se samo jedna, mješovita natjecateljska večer, ali će žiri zasebno ocjenjivati ženske, odnosno muške klape i zasebno će biti uručene sve nagrade za obje kategorije.