naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Predstavljen četvrti zbornik općine Lanišće
2.6.2008 17:01 | Dodao: admin
Najsjevernija, površinom najveća istarska općina, u kojoj danas živi svega četiristotinjak žitelja, izdala je svoj četvrti zbornik. Posebnost najnovijeg izdavačkog projekta je i ta da je od dvadesetak autora njih trinaest rodom s Ćićarije. Malo je sredina, pa i onih većih i bogatijih od Lanišća, koje se mogu pohvaliti periodičnom publikacijom koja na jednom mjestu objedinjava znanstvene i publicističke radove tematski vezane uz uži zavičaj, istaknula je ravnateljica buzetskog Pučkog otvorenog učilišta ?Augustin Vivoda? Mirjana Pavletić na promociji četvrte knjige Zbornika Općine Lanišće. Posebnost zbornika najsjevernije, površinom najveće istarske općine, u kojoj danas živi svega četiristotinjak žitelja, je i ta da je od dvadesetak autora čak njih trinaest rodom s Ćićarije.
Prvi dio zbornika, koji obrađuje povijesne teme, predstavio je dr. Slaven Bertoša sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i sam autor stručnog članka ?Neki podaci o selima Rašporskog kapetanata u novom vijeku? te prikaza dviju knjiga Silvana Božića.
Knjige Silvana Božića o Rašporu, tiskane u vlastitoj nakladi u Rijeci, plod su višegodišnjeg strpljivog traganja za različitim podacima o Rašporu i okolici, čime je ovo danas malo, a nekoć administrativno i strateški vrlo značajno mjesto u kratkom vremenu dobilo svoje druge dvije monografije, nakon Bertošine izdane 2005. godine. Bertoša je, uz ostalo, govorio i o prilogu Vladimira Šverka "Bratovštine u Prapoću i na Ćićariji od 1730. do 1806. godine". Radi se o laičkim udrugama u kršćanskim, ponajprije katoličkim sredinama. U nekim ćićarijskim bratovštinama za gastalda su se birale i ženske osobe, primjerice u bratovštini sv. Križa u Prapoću 1761. godine za gastalda je izabrana Matija, udovica Šime Šverka.
Drugo poglavlje "Govor, literarni prilozi i prikazi" predstavio je urednik mr. Božo Jakovljević istaknuvši da je ovo zanimljiva i bliska tema
-Jezik je najveće ljudsko bogatstvo jer se u njemu krije identitet i kultura naroda. Ćićski govor pripada čakavskom govornom području, ali s nekoliko obilježja kajkavskog, slovenskog jezika, pa je po tome poseban, istaknuo je Jakovljević. Treće poglavlje-o zbirci pjesama iz Ćićarije u Istri, predstavila je profesorica Pavletić.
Na promociji zbornika održanoj u sklopu Prve smotre tradicijske vokalne baštine Hrvatske kada se Lanišćem pronosilo bugarenje, drevno gorštačko pojanje, govorio je i laniški načelnik Neven Mikac. Istaknuo je da je Ćićarija poslije Drugog svjetskog rata doživjela strašnu depopulaciju. U četrnaest naselja svojevremeno je živjelo četiri tisuće stanovnika, a danas ih je svega četiristotinjak. "Imperativ je održati život na Ćićariji", rekao je Mikac. Najnoviji izdavački projekt pohvalio je i pročelnik županijskog Odjela za kulturu, obrazovanje i sport Mladen Dušman.
Nakladnici četvrte knjige Zbornika Općine Lanišće su "Josip Turčinović" Pazin i Općinsko vijeće Općine Lanišće. Tekstove je prikupio i uredio Božo Jakovljević. Knjiga ima 265 stranica, tridesetak priloga, a opremljena je s pedesetak fotografija.

Izvor: Glas Istre, Gordana Čalić Šverko


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©