naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Stotinjak svirača zasoplo na organić
2.6.2008 16:40 | Dodao: admin
Gračišćani ove godine nemaju sreće s vremenom. Nakon što je ovogodišnju Smotru vina "zalio" cjelodnevni pljusak, ni "Organić" nije ostao pošteđen. Moguće da je tome "kumovao" i nesretni trinaesti redni broj susreta. No, odličnu zabavu na gračaškoj visoravni nisu mogli omesti ni kiša ni oblaci. Trinaesti susret svirača na usnim harmonikama "Zasopimo na organić" okupio je ove nedjelje dosad najveći broj svirača, više od stotinu. Na glavnom gračaškom trgu, uz malu crkvu Majke Božje, izvedeno je više od 65 točaka.
Susret su otvorili domaćini, mlada deseteročlana skupina "Forteca" predvođena sviračem organića Branimirom Aničićem. Zatim su se na pozornici redali solisti i ansambli iz čitave Istre, ali i oni koji su doputovali s Kvarnera i iz Zagreba te posebni gosti iz slovenskog mjesta Mokronoga, gdje se održava sličan festival pod nazivom "Ah, te orglice". Uz popularne pjesme novijeg doba te klasične skladbe, većinu repertoara činili su poznati pučki napjevi i plesovi. Izdvojiti se moraju nastupi Nevena Mijača iz Zagreba i Tomislava Golubana iz Zaboka, koji su se istakli modernim pristupom organiću te podigli atmosferu. Inače, oni su voditelji ljetne škole usne harmonike, koja će se i ove godine u kolovozu održati u Gračišću.
Poseban pljesak zaslužio je Fažanac Erik Balija (član Društva tjelesnih invalida) kojeg je na gitari pratio Mitar Gavoćanov. Lindarac Noel Šuran na organiću i američki muzikolog Daniel Papug Winfree na flauti odsvirali su dvije "marće", marševe koje je davno komponirao lindarski orguljaš Just Pišćurić. Odličan je bio i nastup ročkog "Arkula". U stanki smotre izdavač Miroslav Sinčić predstavio je prigodnu knjigu "Zasopimo na organić u Gračišću" Vladimira Pernića, koji je vodio program smotre. Da sve "štima" brinuo se Daniele Pernić, sin osnivača susreta Renata Pernića. Daniele Pernić je uz Općinu Gračišće bio suorganizator susreta.
Jubilarni deseti put nastupili su Ivan Marušić iz Klambeši i ?gustaf? Edi Maružin, kojima je načelnik Ivan Mijandrušić poklonio organić i knjigu. Debitirali su ?Kaštelirski mladići?, Puljanin Klaudio Valković, Buzećani Josip Počekaj te Vlado Prodan i Dario Klarić, koji su nastupili u duetu. Prvi put su u Gračišću nastupili i Silvano Lakošeljac iz Motovunskih Novaki, Rino Martinčić iz Zartinja, Riječanin Ivan Petričič te Sandi Pulić iz Gržići. Glavna atrakcija susreta bili su i ove godine Austrijanci pod imenom Muha4 (Mundharmonika Quartett) iz okolice Linza. Gerald Seyr, Johann Ortner, Brigitte Laska i Thomas Stockhammer zaključili su nedjeljno druženje nastupom na povećim usnim harmonikama.
Organići od 70 do nekoliko tisuća kuna. Na sigurnom od vlage, u gračaškoj lođi mogli su se kupiti raznovrsni organići. Cijene su kretale od 70 kuna za one kineske proizvodnje do skupocjenih njemačkih koji su se prodavali po 550 kuna. Nudili su se i "jubilarni" organići ukrašeni zlatom i srebrom, čija je cijena dosezala i do nekoliko tisuća kuna.

Izvor: Glas Istre


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©