naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Život posvetio Buzeštini
29.4.2009 0:00 | Dodao: admin
Promocija knjige "Život posvećen zavičaju! o životu i radu Željka Marinca. Buzet je u posljednjih nekoliko desetljeća doživio potpuni preobražaj. Nije slučajno da su upravo godine u kojima je Marinac sudjelovao u upravljanju gradom bile ujedno najplodnije godine razvoja, rekao je Valter Flego.
U velikoj dvorani Narodnog doma održana je promocija knjige "Život posvećen zavičaju", o životu i radu počasnog građanina Grada Buzeta, dugogodišnjeg predsjednika općinske skupštine, gradskog vijećnika i predsjednika antifašističke udruge Željka Marinca.
-Naslov knjige najbolje oslikava duh i karakter velikana koji je čitav svoj život posvetio Buzetu i Buzeštini, nastojeći ga iz skromne, zaostale i nerazvijene periferije pretvoriti u grad suvremenih, urbanih i modernih kontura, rekla je predstavljajući knjigu ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Augustin Vivoda Mirjana Pavletić.
Urednik Miroslav Sinčić istaknuo je da knjiga izlazi pred javnost dvije godine nakon što je pokrenuta inicijativa za njeno objavljivanje i dvije i pol godine nakon smrti Željka Marinca, dok su sjećanja na njega još sasvim svježa te saznanja i dojmovi o njegovu životu i radu jasni i vjerodostojni. -Tako je i napisana, s emocijama, ali odmjereno i vjerodostojno, istaknuo je Sinčić. -Marinac je kao mladić od svega 17 godina stupio u NOB u kojem su se formirali i očvrsnuli njegovi antifašistički stavovi. U poratnim godinama nalazi svoje mjesto u redovima onih kadrova koji su se angažirali u razvoju Buzeštine i na tom je putu ostao do smrti, potvrđujući dva osnovna načela kojima se kroz čitav život i rad rukovodio, a to su antifašizam i predanost radu za interese i dobrobit čitave domovine, a napose rodnog kraja, rekao je Sinčić.
-Buzet je u posljednjih nekoliko desetljeća doživio potpuni preobražaj. Nije slučajno da su upravo godine u kojima je Marinac sudjelovao u upravljanju gradom bile ujedno najplodnije godine razvoja, godine kada je Buzeština mijenjala svoje lice, kada je stvarana infrastrukturna, gospodarska i materijalna osnova na kojoj se i danas temelji. Marinac je svojim radom, upornošću, energijom, entuzijazmom i neumornom željom za napretkom obilježio jednu iznimno značajnu epohu u razvoju ovog kraja. Svoj je život posvetio velikom projektu razvoja Buzeštine, naglasio je predsjednik Odbora za obilježavanje imena i djela Željka Marinca Valter Flego.
Obitelji, prijateljima, suradnicima i poštovateljima pokojnog Željka Marinca obratio se i autor teksta Vlado Pernić, aktivan sudionik gotovo svih društvenih i gospodarskih promjena koje su obilježile najaktivnije razdoblje Marinčeva djelovanja. Župan Ivan Jakovčić odao je poštovanje Marincu kao osobi koja je presudno utjecala na razvoj sjevernog dijela Istre. O Marinčevu djelu govorio je i predsjednik antifašističke udruge Edo Jerman.
Prvi primjerak knjige uručen je Marinčevom sinu Borisu. Izašla je u izdanju Odbora za obilježavanje imena i djela Željka Marinca i izdavačkog poduzeća Reprezent Račice. Autor teksta je Vladimir Pernić, urednik Miroslav Sinčić, a grafički urednik David Ivić. U knjizi su objavljena i sjećanja Marinčevih suvremenika i suradnika. Svakom primjerku priložen je DVD s filmom o njemu, autora Mira Petohleba.

G. Čalić Šverko


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©