naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
IZLOŽBA I PREDAVANJE: Palež u sjećanjima
29.4.2018 12:46 | Dodao: admin
U povodu Dana oslobođenja Buzeta (28. travnja), u buzetskom je Narodnom domu otvorena izložba fotografija o spaljenim selima za vrijeme 2. svjetskoga rata na području Julijske krajine. Uz izložbu, na istu su temu održali predavanje profesori Igor Šaponja i Igor Jovanović, članovi Istraskog povijesnog društva, a prikazan je i video sa sjećanjima živih svjedoka. Programu su, uz članove Udruge antifašista grada Buzeta, nazočili i učenici buzetske osnovne i srednje škole. Organizator programa u Buzetu je Udruga antifašista grada Buzeta, a suorganizator POU "Augustin vivoda" Buzet. Izložba se može razgledati u galeriji Narodnog doma, na 1. katu, do 11. svibnja.
Riječ je o putujućoj izložbi Palež u sjećanjima koja govori o spaljenim selima za vrijeme Drugoga svjetskoga rata na području tršćanskog zaleđa, Krasa, Goričke, Brkina, slovenske i hrvatske Istre, Opatijskoga i Liburnijskoga krasa te zapadnog riječkog zaleđa. Izložba je jedna od aktivnosti istoimenog međunarodnoga projekta* koji na inovativan način pristupa gotovo zanemarenoj tematici spaljivanju sela na multietničkom području Italije, Slovenije i Hrvatske.

Izložba uključuje arhivske snimke spaljenih sela na području nekadašnje Julijske krajine za vrijeme 2. svjetskoga rata, koja su u akcijama tzv. ?čišćenja terena? spalili nacisti i fašisti. Na izložbi je predstavljeno i stradavanje sel? na području današnje Općine Matulji (Lipa, Male Mune,Vele Mune, Žejane) te naselja u Općini Klana (Breza,Lisac, Studena), u proljeće 1944. godine.

"Ovo je prvi projekt takve vrste koji se bavi prikupljanjem i istraživanjem informacija o spaljivanju sela na tom području" ? naglasio je dr.sc. Gašper Mithans, voditelj projekta "Palež u sjećanjima", prilikom promocije projekta.

Izložba fotografija realizirana je u suradnji s Memorijalnim centrom Lipa, Slovenskim prosvetnim društvom Mačkolje, Slovenskim kulturnim društvom Primorsko Mačkolje, Krajevnom skupnosti Šmarje, Zvezom borcev KO Šmarje, Upravnim odjelom za kulturu Istarske županije i Katedrom Čakavskog sabora Žminj.

Opis projekta:
Projekt PALEŽ U SJEĆANJU usredotočen je na multietničko pogranično područje između Italije, Slovenije i Hrvatske - Julijsku krajinu (u Drugom svjetskom ratu nazvano Adriatisches Küstenland, tj. Jadransko primorje). To je područje koje je u zadnjih sto godina doživjelo brojne promjene granica i političkih režima. U Drugom svjetskom ratu jednoga je okupatora (Italiju) zamijenio drugi (Njemačka). Premda je regija od 1920. službeno bila dio Italije, hrvatsko je i slovensko stanovništvo razvilo ustanički pokret protiv režima i agitiralo za priključenje "domovini" - Jugoslaviji - ili, u nekim slučajevima, za autonomiju Julijske krajine. U Drugom je svjetskom ratu došlo do suradnje hrvatskih i slovenskih ustanika s talijanskim, dok je članstvo u Komunističkoj partiji Italije bilo višenacionalno još u međuratnom razdoblju. U vrijeme rata su nacističke i fašističke okupacijske snage spalile brojna sela u Julijskoj krajini. Ona su nositelji simbolizma područja koje je okupator pokušao "izbrisati"; stoga bi, kao i slavni Oradour-sur-Glane, Lidice i Ležáky, morali biti prepoznati kao područja sjećanja. Ti su ratni zločini obično poduzimani kao uzvratne mjere prema civilnom stanovništvu koje je podupiralo pokret otpora, prije svega partizane, odnosno Narodnooslobodilačku borbu. Palež su sela gotovo uvijek pratili pokolji, deportacije, pljačka i drugo nasilje.

Kako bismo probudili sjećanje na te događaje, prikupit ćemo osobna sjećanja o paleži i odgovoru na njih, kao i fotografije sela, a na temelju arhivskih izvora i literature izradit ćemo zemljovid spaljenih sela u Julijskoj krajini.

Na široj razini želimo povećati osviještenost među mlađim naraštajima da je sjećanje na ratna razaranja važan dio njihova lokalna identiteta. Također, treba u duhu međugeneracijskoga poštovanja i želje za spoznajom prekinuti međunacionalne i međukulturne sukobe te kolektivnu krivnju i netrpeljivost u cilju jačanja europskoga kolektivnoga identiteta, kao i poticanja europske integracije naše regije. U toj smo namjeri uključili sudjelovanje nedržavnih organizacija, mjesnih vlasti i zajednica, škola, sveučilišta i medija.

Projektne aktivnosti:
- osposobljavanje sudionika iz područja usmene povijesti,
- dokumentarni film koji će biti prikazan u ?spaljenim selima?, na televiziji, filmskim festivalima i dr.,
- putujuća fotografska izložba postavljena u Mačkoljama / Caresani (IT), Šmarjama kod Kopra (SI), Lipi (HR) i Žminju (HR),
- okrugli stol, odnosno internetski seminar, koji će uživo biti praćen na odabranim europskim sveučilištima,
- postavljanje spomen-ploča u odabranim ?spaljenim selima? (Mačkoljama, Žejanama, Šmarjama i Mirnu).


Studeni 2019
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©