naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
IZLOŽBA GRAFIKA: Maria Grazia Mosca iz Italije prvi put izlaže u Hrvatskoj
22.11.2010 16:45 | Dodao: admin
Premijerno u Buzetu i Hrvatskoj talijanska akademska slikarica Maria Grazia Mosca predstavila je u petak (19.11.)u palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, grafike iz svog opusa na temu venecijanskog karnevala.
U rodnom mjestu svog pokojnog supruga, u kojem se osjeća kao kod kuće, ili kako je rekla "mi sento Pinguentina", grafičkim je listovima povezala karneval u Veneciji s maškarama u Buzetu sredinom 30-ih godina prošloga stoljeća, kojih se nekoliko prizora moglo vidjeti na izloženim replikama starih fotografija iz tog dijela bogate buzetske prošlosti.
Na njima se, među ostalima, pojavljuje i commendatore Giovanni Bari, pokojni autoričin suprug koji je rođen 1908. godine u Buzetu pa je zapravo veza Marije Grazije Mosca s Buzetom neraskidiva i trajna. Na kraju krajeva, na buzetskom području ima i rođake kojima se uvijek vraća.
Prvu hrvatsku izložbu Mosca je posvetila rodnom mjestu svoga supruga, a posebno kćerkama njegova nećaka Nadi Pavletić i Milici Krbavčić.
Maria Grazia Mosca rođena je u mjestu Thiene pokraj Vicence , pohađala je Akademiju likovnih umjetnosti kod prof. Bruna Saettija i školu Međunarodnog grafičkog centra gdje je studirala tradicionalne i eksperimentalne grafičke tehnike, te izlagala svoje slike na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji, Francuskoj, Japanu i Sjedinjenim američkim državama, danas živi u Trentu.
U svom dugom i plodnom stvaralaštvu bavila se, i još se bavi, raznim temama i različitim slikarskim tehnikama, no nekakva konstanta i rekli bismo glavna slikarska tehnika kojom se bavi jest grafika. Motivi na njenim slikama su isto tako su različiti, ali i ovdje se kao svojevrsna okosnica pojavljuje karneval u Veneciji, u gradu u kome gospođa ima i svoj atellier pa dobro poznaje i atmosferu i događanja.
Iz izloženih grafičkih listova lako ćemo iščitati, pa sigurno na neki način i doživjeti svo to šarenilo i vrevu, izuzetno bogatstvo tradicionalnih kostima i donekle upoznati autoricu i njeno stvaralaštvo, njena promišljanja i slikarsku tehniku.
Radi se o izuzetno kvalitetnim radovima, kako u tehničkom pogledu, tako i u onom likovnom. S obzirom da je riječ o tiskarskoj tehnici nije čudno ni neobično da se motivi ponavljaju, odnosno da ima više otisaka jednog te istog motiva, pa je tako izložba i postavljena. Autoričine intervencije bojom na već otisnutim listovima gotovo su školski primjer kako one (boje!) u svim svojim bezgraničnim kombinacijama i međusobnim odnosima mogu djelovati na promatrača, pa jedan te isti motiv interpretiramo tako da ga smještamo u različite okolnosti u različitim dijelovima dana ili noći. Sva njena putovanja i bavljenje drevnim kulturama, njihovim simbolizmom i kolorizmom u uzročno su posljedičnoj vezi i neraskidivo se prepliću s izloženim radovima, tvoreći tako jedno izuzetno zanimljivo i vrijedno stvaralaštvo, razvijeno do savršenstva kroz godine i godine stvaranja i dubokog promišljanja nad svakom slikom, grafičkim listom ili motivom. Karneval u Veneciji samo je jedan mali dio iznimno bogata i vrijedna opusa, kojega bi svakako bilo vrijedno pobliže upoznati.
Ako prihvatimo činjenicu da je danas svijet jedno globalno selo u kome su ljudi međusobno povezani na ovaj ili onaj način, puno više nego nekada, onda ćemo relativno brzo i lako stići kamo god poželimo, ovdje će nam to uspjeti zahvaljujući izloženim grafikama.
Pođimo stoga na jedno zamišljeno putovanje do Venecije, za trenutak zaboravimo sve one brige i strahove svakodnevna života i prepustimo se karnevalu. Uživajmo u prizorima koje je stvorila autoričina ruka, u čistoj i lijepoj umjetnosti koju često puta moramo dobro i duboko tražiti i koju, nažalost, ne uspijevamo svaki puta i uvijek naći.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©