USIDJELICE, dokumentarni film

USIDJELICE, dokumentarni film

  1. 08. 2021. Buzet, terasa Gradske knjižnice, u 20:30 sati

USIDJELICE / dokumentarni film

 Shosh Shlam i Hilla Medalia izraelske su dokumentaristice i producentice sa svjetskom reputacijom, poznate po filmovima čije su teme posvećene ljudskim pravima (Last Journey into Silence, Good garbage, Dancing in Jaffa, Web Junkie…). Ovoga puta autorice su pažnju kamere usmjerile na žene u kineskom društvu poznate kao sheng nu ili usidjelice, što je termin, odnosno uvreda, kojom se označavaju uglavnom obrazovane i neudate žene starije od 27 godina koje nemaju djecu. Razlog za nasilno poticanje na brak ili rađanje krije se u tzv. politici jednog djeteta, koju je provodila država, te davanju prednosti rađanja muškoj naspram ženskoj djeci (češći abortusi), koju je provodila tradicija, što je u konačnici rezultiralo velikim jazom između spolova pa je u kineskom društvu sve više muškaraca, dakako neoženjenih. Zvuči cinično? Pa i tragikomično, jer je istu kampanju pokrenula upravo Svekineska federacija žena. Dokumentarni film dviju autorica, kojima je to druga zajednička suradnja, prati živote triju usidjelica suočenih s blagodatima koje pred nametnutom dilemom nudi vladino tržište susreta na slijepo, društvena stigmatizacija te obiteljska osuda. A sve to u državi čiji je legendarni vođa Mao jednom prilikom razdragano kazao kako žene drže jednu polovinu neba.

Mada se nigdje izričito ne navodi, filmu je prethodila knjiga Leftover Women: The Resurgence of Gender Inequality in China američko-kineske novinarke i spisateljice Lete Hong Fincher.

FESTIVALI I NAGRADE: DocAviv Film Festival 2019 – Najbolja režija i Najbolja montaža u kategoriji Izraelski film; Philadelphia Film Festival 2019 – Nagrada žirija; Tribeca Film Festival 2019 – u konkurenciji za Najbolji dokumentarni film, HotDocs

Datum

kol 26 2021
Expired!

Vrijeme

20:30 - 22:00
Kategorija
Go to Top