PUTEVI VODE

PUTEVI VODE

Dokumentarac „Putevi vode“ koji je dijelom sniman i na Buzeštini, bit će prikazan u buzetskom kinu u petak, 10. prosinca u 19 sati.

Filmska priča dokumentarca „Putevi vode“ vođena je tokovima vodenog bogatstva Republike Hrvatske te je tako voda u filmu postala svojevrsni medij, ali i narator koji povezuje gotovo 1000 sudionika filma; hrvatske autohtone, zaštićene pasmine konja, ovaca, koza, pasa, svinja te mlinice koje su još i danas u funkciji na hrvatskim rijekama, kao simbolične poveznice čovjeka i snage vode.

Kreativna ideja autora Elvisa Bilalića bila je predstavljanje ruralnih sredina kroz život ljudi uz rijeke koje počinju i poniru u RH, prirodna jezera te geomorfološka područja pod posebnom zaštitom. Prikazane su specifičnosti, identiteti i posebnosti hrvatskih gradova i općina — od najzapadnijeg hrvatskog grada Umaga preko Huma, najmanjeg grada na svijetu, pa sve do općine Bednja i najposebnijeg hrvatskog dvorca Trakošćan. Kreirana je svojevrsna riznica posebnosti navedenih krajeva kroz uključivanje muzeja, instituta i kulturno-umjetničkih društava — čuvara tradicija, vrijednosti i znanja navedenih krajeva. Njihovim uključivanjem u filmski rad na simboličkoj razini su povezani prošlost, sadašnjosti i budućnost.

U suradnji sa Zlatanom Molnarom, gastro stručnjakom i finalistom prve sezone RTL emisije 3, 2, 1 kuhaj  iz 2014. te glavnim kuharom Konobe La Verità iz Umaga, rekreirana je zadivljujuća priča o preživljavanju naših predaka. Korištenjem tradicionalnih lokalnih namirnica, proizvedenih u lokalnom kontekstu, kreirani su autohtoni specijaliteti specifični za svaku lokaciju snimanja filma.

Ciljevi Puteva vode su potaknuti sve naraštaje na pomnije zapažanje vrijednosti usklađenog, humanog i inovativnog tijeka i načina življenja naših predaka koje je definiralo posebnosti okuženja u kojima živimo te na njihovo očuvanje.

Dokumentarac „Putevi vode“ svojevrsni je danak humanijem načinu života, čija se autentičnost i iskrenost ogleda u svim uključenim lokacijama i sudionicima filma (autor filma: Elvis Bilalić)

Datum

pro 10 2021
Expired!

Vrijeme

19:00 - 20:00
Kategorija
Go to Top