Predavanje Mirjana Flega o španjolskoj gripi

Predavanje Mirjana Flega o španjolskoj gripi

U srijedu, 04. studenog 2020., povjesničar Mirjan Flego održat će u Narodnom domu predavanje pod naslovom „Oštra kosa španjolske gripe“ s posebnim naglaskom na Istru i Buzeštinu. Predavanje počinje u 18.00 sati. Ulaz je slobodan. Molimo sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera (obavezna maska, dezinfekcija ruku pri ulasku u dvoranu, distanca među posjetiteljima od 2 m).

Španjolska gripa ili groznica je pandemija koja je u razdoblju 1918.-20. uzela nekoliko milijuna života diljem svijeta. Prvi se put pojavila u Europi 1917. dolaskom zaraženih vojnika iz SAD-a. Groznicu je uzrokovao virus, a visoku smrtnost koja je zabilježena u svijetu pred kraj Prvoga svjetskog rata pripisana je sekundarnoj bakterijskoj zarazi (pneumoniji) što se pojavljuje kod oslabjelog organizma. Glavni simptomi bili su trnci, višednevna vrućica, jaka glavobolja, bol u tijelu, a u ozbiljnijim slučajevima lice bolesnika postalo je plavo/crno, kašljali su krv i krvarili iz nosa. U većini slučajeva napad je trajao 2-4 dana. Uzroci su bili mnogobrojni, zapravo zbroj nekolicine nesretnih okolnosti (glad, higijenske i zdravstvene prilike, gomilanje u rovovima, i dr.).

U Prvomu svjetskom ratu Španjolska je bila neutralna, a njezine novine nisu bile podložne cenzuri, te su stoga vrlo slobodno izvještavale o groznici, o njezinoj opasnosti i posljedicama. Drugi europski listovi mahom su je opisivali kao pojavu ograničenu unutar granica same Španjolske, pa su groznici nadjenuli epitet „španjolska“. Posebna je po tome što je pogađala naročito mlado stanovništvo, a najjači odraz toga očituje se u negativnom odnosu između nataliteta i mortaliteta u idućim desetljećima. Raširila se i među civilnim stanovništvom. Prvi svjetski rat prouzročio je desetak milijuna žrtava, a španjolska groznica, u upola kraćem razdoblju, pet puta toliko (premda je tek 21 milijun smrti potvrđeno). Njome je bilo zaraženo oko milijardu ljudi.

Dva veća vala zaraze zahvatila su Istru u lipnju, te u rujnu i listopadu 1918. U onodobnim matičnim knjigama zabilježena je kao febris hispanica ili španjolska hunjavica. (Izvor: Istrapedia.hr)

Datum

stu 04 2020
Expired!

Vrijeme

18:00 - 19:00

Location

BUZET, Narodni dom
BUZET, Narodni dom
Kategorija
Go to Top