Plesna demokracija

Plesna demokracija

PLESNA DEMOKRACIJA ZA LJUBITELJE MODERNOG PLESA

 

U utorak, 21. rujna, buzetskoj će se publici predstaviti  Umjetnička organizacija FRONESIS iz Zagreba s predstavom suvremenog plesa pod naslovom Plesna demokracija. Program u velikoj dvorani Narodnog doma počinje u 19 sati. Ulaz je slobodan. Molimo posjetitelje da poštuju epidemiološke mjere.

O predstavi:

Plesna demokracija predstava je liberalne današnjice u kojoj gledatelji demokratskim putem utječu na tijek radnje demokratski, dakle, svaki će gledatelj moći dati svoj glas za jedan od ponuđenih izbora podizanjem crvene ili plave strane papira, odnosno glasačkog listića i taj će se izbor odigrati na sceni. U duhu vremena i s ciljem uspostavljanja potpune demokratičnosti, bez iznimke, glasovi gledatelja se detektiraju automatski; oni su snimljeni kamerom i određeni algoritmom za računalni vid koji ih u djeliću sekunde vizualno analizira i prepoznaje. Naravno, zbog toga se podrazumijeva da je predstava pod video nadzorom – a gledatelji mogu, ako žele, ostati anonimni u svojem glasanju navlačenjem maske na lice. Računalni algoritam će odrediti postotak glasova te proglasiti koji je izbor odabran demokratskim putem, a to možda neće biti baš vaš izbor.

„Iako u Plesnoj demokraciji gledatelj ima puno veću moć u odnosu na klasične (plesne) predstave u kontekstu onoga što se događa na sceni, odnosno, gledatelji kao kolektiv postavljeni su u poziciju autoriteta koji upravlja samom predstavom, ipak se može dogoditi da gledatelj pogleda inačicu ove predstave u kojoj neće biti ispoštovan niti jedan njezin ili njegov izbor jer je većina odlučila nešto drugo, što bi neke možda moglo podsjetiti na vremensko-prostorni okvir koji nazivamo svakodnevnim životom. Također treba koristiti oprez i naoštriti pozornost pri okolnostima biranja događaja i načina na koji će se isti odigrati na sceni, jer je vrlo lako moguće upasti u kolotečinu pasivnosti izazvanu automatizmom demokracije, što može dovesti do toga da se čini kao da su izbori namješteni, ili da netko drugi bira umjesto vas. U ovoj predstavi istražujemo demokraciju shvaćenu u kontekstu okosnice suvremenog društva, istražujemo odnos između demokratskog izbora i najboljeg izbora, odnos između kolektivnog i osobnog izbora, istražujemo odnose gledatelja i izvođača. Plesna demokracija je predstava koja ćeu svojem liberalno-tehnokratskom pristupu biti drugačija iz izvedbe u izvedbu te u potpunosti ovisi o kolektivnom izboru gledatelja, tako da glasajte kao i uvijek, prema željama, po savjesti – i najvažnije od svega, informirano“ – poručuje koreografkinja predstave Jasna Čizmek Tarbuk.

Izvođači:

Iva Katarinčić

Fran Žuglić

Sara Piljek

Koreografija: Jasna Čižmek Tarbuk

Dramaturgija: Patrik Gregurec

Kompozicija: Katarina Kralj, Gordan Kreković,

Razvoj softvera: Antonio Pošćić

Scenografija/ maske: Iva Patarčec

Oblikovanje svjetla: Marino Frankola

Datum

ruj 21 2021
Expired!

Vrijeme

19:00 - 20:00
Kategorija
Go to Top