O KAŠTELU RJEČJU I GLAZBOM

O KAŠTELU RJEČJU I GLAZBOM

Održat će se dana 29. srpnja s početkom u 19:30
Program je organiziran u sklopu ciklusa manifestacija okupljenih pod zajedničkim nazivom “Petrapilosa pod zvjezdanim nebom”.

PROGRAM:

19:30 – promocija knjige “Reka života teče, teče…” autorice Nadije Disiot
O knjizi će govoriti Vitomir Jadrejčić, predsjednik ogranka Matice Hrvatske Buje.

__________________

21:00 – Predavanje o širem kontekstu unutar kojega se razvijao kaštel Petrapilosa u srednjem vijeku i o povijesnoj ulozi velikaške obitelji koja je vladala Petrapilosom u stoljećima njena najvišega sjaja.
Predavači:
Dr.sc. Josip Banić, povjesničar medievist trenutno zaposlen pri Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na projektu Fontes Istrie medievalis, proučava srednjovjekovnu povijest Istre i Akvilejskog patrijarhata, crkvene države čije su se ingerencije protezale diljem Istarskog poluotoka, uključujući i Petrapilosu u razdoblju od 1102. do 1421. godine. U svojim se istraživanjima detaljno bavio velikaškim kućama koje su obilježile istarsko srednjovjekovlje poput grofova Goričkih, gospodara Devinskih i, naravno, izdanaka kuće Petrapilosa.
Dr.sc. Josip Višnjić govoriti će o arhitektonskom razvoju utvrde kroz povijest. Višnjić je voditelj Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, u periodu između 2010. i 2019. godine vodio je sustavna arheološka istraživanja na Petrapilosi prilikom čega su prikupljeni brojni nalazi koji su u značajnoj mjeri rasvijetlili način funkcioniranja utvrde i svakodnevicu njezinih stanovnika u dugim stoljećima korištenja.
Nakon predavanja slijedit će koncert koparskog ansambla Cappella Justinopolitana koji izvodi srednjovjekovnu i renesansnu glazbu na autentičnim replikama starih glazbala.
Ansambl je dobio ime po starom nazivu grada Kopra, koji je nekad nosio ime Justinopolis, a cappella je stari, srednjovjekovni izraz za glazbeni sastav.
Cappellu čine:
MARINO KRANJAC: viella, gajde, sopele, salterio, gittern, rauschpfeiffe, vokali
ANA BIRSA KRUŠEC: flaute
VERONIKA VIŽINTIN: tamburin, bubanj
JANEZ JOCIF: ghironda, gajde, flauta, portativ, sopela, krummhorn

__________________

Ulaznica: 10,00 kuna
Pristup okupljanju biti će moguć uz predočenje COVID potvrde ili druge odgovarajuće dokumentacije (test ili liječnička potvrda o preboljenju).

Lokacija:

Kaštel Petrapilosa, Žonti bb
45.40556868147436, 13.899564875677468
Parkiranje automobila biti će omogućeno u podnožju kaštela, a prijevoz posjetitelja organiziran mini busom.
Program je sufinanciran sredstvima Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije

Datum

srp 29 2021
Expired!

Vrijeme

21:00 - 12:00
Kategorija
Go to Top