Doris Apostolovski: DEMENCIJA I ŠTO SADA?

Tjedan psihologije 2024. u Buzetu

Predavanje: DEMENCIJA I ŠTO SADA?

Doris Apostolovski, dipl. psiholog prof.

Subota, 24. veljače 2024. u 18 sati

Buzet, Narodni dom, Vijećnica

„Moja se majka vratila u moje djetinjstvo. Njeno se sjećanje izvrnulo, rasulo po vlažnome tlu. Vrijeme i prostor više nisu usklađeni. Prepušta se osjećajima što izbijaju na površinu. Svakih me petnaest minuta pita: „Koliko imaš djece?“ Svaki put odgovaram jednakim tonom…“

Tahar Ben Jelloun: O mojoj majci

Demencija je sindrom koji obuhvaća niz neuroloških poremećaja karakteriziranih gubitkom pamćenja i oštećenjem kognitivnih funkcija te promjenama ponašanja što ometa svakodnevnu aktivnost oboljelog i značajno smanjuje njegovu kvalitetu života i kvalitetu života njegove obitelji. Danas je poznato više od 50 bolesti povezanih s demencijom, a najčešće su Alzheimerova i vaskularna demencija. Demencija je bolest, nije pojava normalnog starenja. Od demencije uglavnom obolijevaju ljudi starije životne dobi, ali se javlja i kod mlađih osoba.

  1. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je demencije javnozdravstvenim prioritetom.

Skrb o osobama s demencijama veoma je zahtjevna, dugotrajna i iscrpljujuća. Demencija se mijenja i jača tijekom vremena, od početnog, blagog stadija pa do kasnog stadija kada je oboljela osoba potpuno ovisna o pomoći drugih.

Na  najavljenom predavanju  bit će riječ o pojavnosti demencija, faktorima koji mogu doprinijeti razvoju, znakovima dementnog procesa, ponašanjima osobe s demencijom te što možemo napraviti u skrbi za osobe s demencijom i osobe koje brinu o njima.