Buzet dobiva svoj prvi bibliobus, a dolazit će preko granice iz susjedne Slovenije, iz zbratimljenog Kopra, na inicijativu Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Kopar. Direktor koparske knjižnice David Runco kaže kako će knjige iz bibliobusa, pretežno na slovenskom jeziku, a nešto knjižnih naslova i na hrvatskom jeziku, biti namijenjene osnovcima, djeci koja uče slovenski jezik, ali i svim ostalim učenicima kao i članovima buzetske Gradske knjižnice. Bibliobus će prvi puta doći u Buzet 22. siječnja, a ubuduće će dolaziti jednom mjesečno, svake treće srijede u mjesecu. Projekt bibliobusa financira Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Kopar preko slovenskog Ministarstva za kulturu i Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

– Naša inicijativa usmjerena je u uspostavu bibliobusne stanice u Buzetu u Osnovnoj školi “Vazmoslav Gržalja”. Izvorno je namijenjena učenicima koji su kao drugi strani jezik izabrali slovenski, a naša želja je da se u taj zajednički projekt kojeg ćemo provoditi s Gradskom knjižnicom Buzet, uključe i svi ostali osnovci kao i svi članovi buzetske knjižnice tako da bude otvoren za svih u duhu konstruktivne suradnje na pograničnom području. Ovo je nadogradnja naše višegodišnje odlične suradnje, nadam se da će se intenzivirati tim više što smo i u prošlosti dosta surađivali, rekao je Runco. Najavio je kako je dogovoreno da se odlična suradnja dvije knjižnice formalizira potpisivanjem sporazuma tako da će se omogućiti obostrano članstvo članovima knjižnice Buzeta kao i Kopra, odnosno posuđivanje knjiga u obje knjižnice.

Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda”, u čijem sastavu djeluje Gradska knjižnica Buzet, kaže kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi. – Ona se oslanja na našu dugogodišnju suradnju s knjižnicom iz Kopra. Imali smo i neke zajedničke druge projekte, ali ovo je jedan novi i mislim da će naići na plodno tlo, kaže Pavletić.

Dogradonačelnica Buzeta Ana Pernić izjavila je kako je najnoviji projekt jako lijepi primjer tri desetljeća duge suradnje između zbratimljenih Kopra i Buzeta koja je urodila konkretnim aktivnostima na dobrobit građana tako da je nakon odlične suradnje buzetskih i koparskih obrtnika, vatrogasaca, srednjih škola?, došlo i do novog koraka u suradnji između knjižnica.

– Nadamo se da ovo je prvi korak pri uspostavi bibliobusne službe na ovom pograničnom području koju već nekoliko godina pokušavamo uspostaviti, rekla je Pernić. U Buzetu se nadaju i da će u dogledno vrijeme proširiti tu uslugu na način da bibliobus doista zaživi na cjelokupnom području sjeverne Istre, na svim onim mjestima kojima je Gradska knjižnica Buzet daleko.

Buzetska osnovna škola jedna je od prvih škola u Hrvatskoj koja je zahvaljujući inicijativi Slovenskog kulturnog društva “Lipa” Buzet, ponudila učenje slovenskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C, a u “Lipi” su, kaže njen predsjednik Boris Grželj, zdušno podržali i ovaj novi projekt uvođenja bibliobusa.

Vezu bibliobusom, koparska knjižnica već je uspostavila s Pulom i Umagom, a sada će i s Buzetom. Pogranična knjižnica Nova Gorica bibliobusom pokriva dio slovenske manjine u Italiji. Novo Mesto surađuje s Karlovcem, a Murska Sobota pokriva dio Mađarske.

(IZVOR: GLAS ISTRE, Gordana ČALIĆ ŠVERKO)