naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
IZLOŽBA: Tiskar "Grand Jacques" iz Buzeta
18.10.2011 15:59 | Dodao: admin
U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u holu Narodnog doma postavljena je izložba u povodu 460. obljetnice smrti Jacquesa Modernea. U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice, u Buzetu su, prvi puta na ovaj način, jednomjesečnim izložbenim postavom odlučili skrenuti pozornost na lik i djelo Buzećana koji je svojim djelovanjem obilježio 16. stoljeće.

- Cilj nam je sugrađane upoznati s životom i radom Jacquesa Modernea, vrlo utjecajnog i značajnog tiskara 16. stoljeća. Nažalost, o njemu nema puno poznatih podataka, međutim iz pronađene literature uspjeli smo prikazati najznačajnije trenutke Moderneovog života. Izložbu prati i audio podloga - skladbe iz zbirki koje je tiskao Moderne, rekla je knjižničarka Ana Pernić.

Jacques Moderne, Jacobus Moderne, Ivan Novak, zvan Grand Jacques, (Buzet, kraj 15. st. - Lyon, 1551.), rođen je u Buzetu, a u razdoblju renesanse bio je poznat kao vrsni tiskar notnih izdanja.

O njegovim mladim danima, školovanju i prvim dodirima s tiskarstvom, kaže Pernić, nema poznatih podataka. Pretpostavlja se da se u mladenačkoj dobi mogao upoznati s dostignućima glazbenoga tiskarstva u Veneciji, gdje je početkom 16. stoljeća, među ostalima, kao tiskar i sastavljač glazbenih antologija radio i istaknuti tiskar Andrea Antico iz Motovuna.

Modernov tiskarski rad pouzdano se može pratiti tek od njegova dolaska u Francusku, u Lyon 1523. godine u to vrijeme jedno od glavnih trgovačkih središta Europe, grad bogatog kulturnog i glazbenog života.

Vjerojatno je Moderne u Lyonu najprije radio kao knjižar, a kasnije, u blizini crkve Notre Dame de Confort, otvara tiskaru u kojoj objavljuje knjige iz medicine, popularnog simbolizma, religije, vojnih vještina, hiromantije i književna djela. U crkvi Notre Dame de Confort, Moderne je radio kao zborovođa.

Koliko je poznato, napominje Pernić, Moderne nije tiskao muzikalije prije 1532.godine, ali ubrzo nakon što je započeo s objavljivanjem glazbenih zbirki, stječe takav ugled da se na naslovnicama svojih publikacija potpisuje kao "Grand Jacques".

Već za života uspio nametnuti kao jedan od najuglednijih glazbenih tiskara, ne samo francuske, već uopće europske glazbene renesanse. Tiskao je sveukupno pedesetak glazbenih knjiga, misa, moteta, šansona i instrumentalnih tabulatura te glazbenoteoretske rasprave.

Tiskao je djela Layollea, Villiersa, Fresneaua, Costea, Gomberta, Willaerta, Archadelta, Lhertiera, Mantua, Sermisyja, Maillarda, Sandrina, Certona i Janequina. Skladbe pojedinih autora poznate su jedino iz Modernovih tiskovina, pa je njihova vrijednost tim veća. Nakon Pierra Attaingnanta, Moderne je bio prvi koji je u Francuskoj tiskao muzikalije u velikom formatu.

U Touersu u Francuskoj već petnaest godina djeluje i ansambl "Jacques Moderne". Pod dirigentskom palicom Joëla Suhubiettea diljem Europe izvodi renesansna i barokna djela među kojim su i istaknuta djela Hummela, Bacha, Handela, Monteverdia, Scarlattia, Charpentieria, De Grignya i mnogih drugih.

(IZVOR: GLAS ISTRE, G.ČALIĆ ŠVERKO)

Ostali sadržaji Mjeseca hrvatske knjige u Buzetu
Obilježavajući Mjesec hrvatske knjige Narodna knjižnica od 15. listopada do 15. studenog organizira akciju oprosta zakasnine zaboravnim članovima. U čast 100. obljetnice rođenja Grigora Viteza uključit će se u Nacionalni kviz za poticanje čitanja "Vesele zamke", a 18. listopada u 17 sati u starom gradu Buzetu kod Malih vrata organizirati pričaonicu za djecu od 6 do 12 godina "Vitez čita viteza". Uz pričaonicu priprema i pravi viteški dvoboj u čitanju te viteške igre iznenađenja. U Narodnom domu 25. listopada u 12 sati otvara se "Mali sajam buzetskih izdanja? prodajna izložba knjiga Reprezenta i drugih buzetskih izdavača, a 4. studenog u 19 sati u goste dolazi poznata teatrologinja i dramaturginja Mani Gotovac. Knjižnica 8.studenog u 18 sati organizira i kreativnu radionica za djecu od 6 do 12 godina "A zašto ne bi ...?, a 14. studenog u 19 sati u Gostioni Most manifestaciju "Na moste pod Blzetom" u spomen na velikog istarskog pjesnika, publicista i kulturologa akademika Zvana Črnju. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige nastavljaju se i aktivnosti "Bebinog knjižnog kutka", predavanja za roditelje i pričaonice za bebe.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©