naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
NOVA KNJIGA - Zbornik o Humu i Humšćini
14.6.2011 19:24 | Dodao: admin
U sklopu obilježavanja Dana Huma - najmanjeg grada na svijetu, u Gradskoj loži glagoljaškog gradića, održana je promocija zbornika "Hum i Humšćina", objavljenog u izdanju "Josipa Turčinovića" Pazin i Katedre Čakavskog sabora Roč. Suizdavači su Katedra Čakavskog sabora Buzet i Udruga Hum, a autor grafičkog oblikovanja David Ivić. Projekt je financijski podržao Grad Buzet.
Najnovija knjiga "Hum i Humšćina", naglasio je uvodno predsjednik ročke Katedre Vladimir Pernić, objavljena je 528 godina nakon što je iz tiska izašla prva hrvatska tiskana knjiga "Misal po zakonu rimskoga dvora" iz 1483. godine, a kojega je čuvenim usklikom: "Vita, Vita, štampa naša gori gre..." najavio žakan Juri iz Roča.

Roč i Hum, gnijezda glagoljaštva i svekolike glagoljaške kulture, bila su na samome izvorištu pisane riječi i na bastionu obrane te riječi i te kulture.

- Katedra Čakavskog sabora Roč, koja je 1972. godine započela obuhvatnu akciju obnove Huma, valoriziranja njegove povijesne i kulturne baštine, izgradnje Aleje glagoljaša i pretvaranja Huma u snažnu turističku "meku", osjetila je zov i potrebu da svoju kulturološku misiju oko Huma završi pripremom i tiskanjem zbornika, istaknuo je Pernić.

Prije nekoliko godina izišla je slična monografija, "Roč i Rošćina", a sada je i Hum dobio svoj zbornik. Predstavljajući knjigu, tajnica ročke Katedre, ujedno glavna i odgovorna urednica Mirjana Pavletić, istaknula je da je zbornik nastao u želji i namjeri da se većina onoga što je o Humu zapisano i zabilježeno, a razasuto po raznim publikacijama, sakupi na jednome mjestu i ukoriči u jednu knjigu kao jedinstveni zbornik znanstvenih, publicističkih i književnih radova nastalih na temu Huma i okolice.

Knjiga je podijeljena u šest poglavlja. Prvo se odnosi na povijest Huma i njegovu kulturno-povijesnu baštinu, a o tome su pisali vrsni znalci: Katarina Horvat Levaj, Vanda Ekl, Mirjana Peršić, Radmila Matejčić i Branko Fučić, baveći se ponajviše formiranjem i povijesnim razvojem grada, spomenicima, sakralnim i profanim objektima, freskama...

U drugom su poglavlju zastupljene lingvističke i etnografske teme, od govora Erkovčića, izbora župana, lončarstva Ćukarije, mlinova na Mirni, do biske i tradicijske glazbe, a njih su obradili Nataša Vivoda, Josip Milićević i Božo Jakovljević.

Glagoljica i glagoljaška baština zaokupila je znanstvenu pozornost Josipa Bratulića, Dražena Vlahova i Branka Fučića. Ti su radovi okupljeni u 3. poglavlje knjige, gdje se govori o glagoljskim ispravama, o Humskom grafitu i Humskom triptihu, o Aleji glagoljaša, a može se naučiti i kako se služiti glagoljicom.

Četvrto poglavlje pripada raznovrsnim prikazima: novih knjiga, projekata, događaja i manifestacija. O njima pišu brojni autori, među kojima Miroslav i Slaven Bertoša, Vladimir Pernić, Bruno Cotić, Siniša Žulić, Lovorka Ruck, Josip Žgaljić.

Peto poglavlje sadrži životopise ljudi vezanih uz Hum, dok posljednje poglavlje zbornika rezervirano je za stihove i prozu inspiriranu Humom, a među ostalim, rekla je Pavletić, zastupljeni su književnici: Jakša Fiamengo, Miroslav Sinčić, Daniel Načinović, Vlado Pernić.

Zbornik broji 376 stranica i bogato je opremljen fotografijama, ima ih čak 185. Najveći dio fotografija, preko 50 posto, potpisuje Aleksandar Merlak. Ovaj je žitelj Huma ujedno i autor fotografije s poleđine knjige. Stisnuvši svoj dragi Hum u foto-klupko, poručio je; Ovo je moj mali svijet / My little world!

Promocija knjige završila je simboličnom gestom, Pernić je po jedan primjerak uručio najstarijoj stanovnici najmanjeg grada na svijetu u kojem živi svega dvadeset žitelja; Nerini Blagonić te najmlađem stanovnik Huma - trogodišnjem Karlu Božiću.

(preuzeto iz: Glas Istre, Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©