naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
U NARODNOM DOMU PREDSTAVLJENA KNJIGA EMILA ZONTE "OD SVETEGA DUHA IN NAZAJ"-Bogata škrinjica etnoloških posebnosti
16.11.2009 23:49 | Dodao: admin
"Od Svetega Duha in nazaj", najnovije izdanje Emila Zonte objavljeno u nakladi Založbe Libris iz Kopra, predstavljeno je proteklog vikenda u Narodnom domu. Za knjigu u kojoj Zonta u autobiografskoj formi govori o svome djetinjstvu provedenom u Sv. Duhu kod Štrpeda, urednica i autorica pogovora Ines Cergol istaknula je kako je autentično svjedočanstvo o životu u Istri.
-Zonta svoja sjećanja na djetinjstvo ne korigira već mjestimično upotpunjuje zrelim razmišljanjem, kronološki zapis osvjetljavana iz današnje perspektive osobne percepcije događaja koji su se zbog predratnog, ratnog i poratnog razdoblja oporo usidrila u dječjoj duši i zauvijek je obilježila, istakla je Cergol.
U svojim zapisima, Zonta se usredotočio na mikrokozmos rodnog mjesta, ali upravo mu to omogućava i pogled u događaje europskih razmjera koji se na specifičan način održavaju u istarskom podneblju. Knjiga je ujedno bogata škrinjica etnoloških posebnosti, navika običaja kao i raskošna paleta specifičnosti istarskih govora.
Najnovije Zontino izdanje potvrđuje činjenicu da je Istra multikulturna i višejezična jer su u njoj zastupljena sva tri jezika, hrvatski, slovenski i talijanski, istaknula je predstavnica nakladnika Ingrid Celestina te naglasila kako djelatnost Založbe Libris iz Kopra ovisi upravo od izdavanja ovakvih zavičajnih knjiga kakva je i Zontina.
Na početku knjige sam zapisao "Pripovedujem o tem , kar sem videl in slišal, ne pa vedel," što je najbolje determinira jer pišem o sjećanjima na djetinjstvo, o svemu onome što mi je pričao moj nono i njegovi suvremenici i završavam s prvim danom škole, rekao je Zonta koji je knjigu posvetio svojoj kćerki Patriciji.
Predstavljajući Zontu, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić istaknula je da je rođen 1935. godine u Svetom Duhu, školovao se u Ljubljani na srednjoj tehničkoj školi te u Zagrebu na Pedagoškoj i Glazbenoj akademiji (dirigiranje, kompozicija). Kratko je radio na RTV Sloveniji , a čak 34 godine na Radiju Koper-Capodistria kao tonski tehničar i glazbeni urednik. Pokrenuo je i uredio brojne glazbene radijske emisije, osnovao je i snimio brojne glazbene, instrumentalne i vokalne skupine, producirao je brojne gramofonske ploče, kasete i CD-e, objavio je niz članaka i stručnih tekstova iz područja glazbe i etnomuzikologije, organizirao je niz glazbenih manifestacija...
Nit poveznica toga bogatog kulturnog djelovanja uvijek je i ponajprije bila Istra sa svojim trojezičnim i multikulturnim datostima, rekla je Pavletić. Za svoje glazbeno djelovanje, posebice za nastojanje da kroz glazbu valorizira, očuva i predstavi identitet istarskoga kulturnog prostora i izvan njegovih granica, 2004. godine dobio je veliko priznanje-Kocjančičevu nagradu. Zonta je autor nekoliko publikacija, a kao autor, urednik, producent, svirač ili snimatelj potpisuje i brojne nosače zvuka. Upravo je na promociji svoje najnovije knjige, po jedan primjerak svih svojih izdanja poklonio zavičajnoj zbirci Piquentini.
U glazbenom dijelu programa nastupila je vokalna skupina "Kantadore".

Izvor: Glas Istre, G.Čalić Šverko.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©