naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Promovirana najnovija zbirka pjesama Miroslava Sinčića "Vrisci i poljupci"
1.6.2009 0:00 | Dodao: admin
U drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, preksinoć je održana promocija zbirke pjesama "Vrisci i poljupci" Miroslava Sinčića, opremljene s 25 ilustracija u boji akademskog slikara Zlatka Sirotića iz Zagreba, kojom je nakladnik Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" otvorilo novu izdavačku knjižnicu Bibliotheca poetica piquentina.
- "Vrisci i poljupci" rezultat su svojevrsnog prožimanja stvaralačkog impulsa i zanosa ne samo dvojice umjetnika istih buzetskih korijena (Sinčić je iz Račica, a Sirotić podrijetlom iz Sovinjštine), već i prožimanje njihovih osobnosti izuzetno suptilnih perceptivnih moći i snažnog izražajno-kreativnog potencijala. U konačnici smo dobili knjigu kao finalni proizvod duha buzetskih stvaratelja, istaknuo je urednik Vladimir Pernić.
Knjiga ima 112 stranica koje donose ukupno 56 uglavnom refleksivnih pjesama razvrstanih u pet poglavlja: "Elegije o Gradu", "Južni vrtovi", "Usputni predjeli", "Iz tajnoga pretinca", "Na letući barki (dijalektalna lirika)".
- Većinom su pisane slobodnim stihom i na književnom su standardu, no ima i nekoliko pjesama u kojima se autor poslužio govornim izričajem istarske čakavštine, posebno Buzeštine i njegove rodne Račišćine, čime je još jednom potvrdio leksičke vrijednosti starog govornog izričaja istarskog sjevera, odnosno kajkavske čakavštine Buzeštine. U 15 pjesama Sinčić je upotrijebio artistički najzahtjevniju pjesničku formu ? sonet, i dokazao se kao neprikosnoveni majstor, umjetnik soneta, istaknuo je Pernić.
Recenzent Daniel Načinović zapisao je da u panorami suvremene hrvatske lirike, napose u okruženju užeg i šireg zavičaja-rodnih Račica, Buzeštine, Istre-Sinčićeva poezija ukazuje na jednog od najsugestivnijih interpreta disanja podneblja u vremenu. Sinčić, mišljenja je Načinović, jedan je od bardova moderne čakavske lirike, spontan u izričaju, odmjeren i sugestivan u lingvostilističkoj ekonomiji izraza. "Vrisci i poljupci" album su retrospekcije na životnome putu, poetski samogovor i poruka, zbir vlastitosti poetskog oblikovanja što u hrvatskome novijem pjesništvu ostavlja duboku brazdu, raspoznatljiv potez i stilističku osebujnost.
- U ilustriranoj zbirci pjesama Sirotićeve slike i moje pjesme dodirnule su se, prožele i tako je nastao jedinstveni novi poetski svijet uperen protiv gluposti i ljudske zlobe, istaknuo je emotivno Sinčić. Govoreći o naslovu, rekao je da čovjek vrisne u boli, očaju, revoltu, a poljupci su znakovi i simboli ljubavi i dobrote, spremnosti da se pomogne, uzajamnosti.
- No, ne treba samo u pjesništvu vrisnuti na ljudsku glupost i zlobu, treba to raditi uvijek kada se to osjeti. Ali ako moramo već vrisnuti, vrisnimo u ime ljubavi, poručio je Sinčić.
U drevnoj palači Bigatto otvorena je izložba originalnih ilustracija Zlatka Sirotića koju prati kolor katalog. U divot izdanju "Vrisaka i poljubaca", rekla je ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić, dogodio se savršeni umjetnički dodir.
- Sirotić je suptilno doživio i proživio pjesme i gotovo u isti mah snažno reagirao slikarskim potezom, pretvarajući te Sinčićeve poetske slike u svojevrsne slikarske sonete, kazala je Pavletić.
- To je umjetnik sinteze koji senzibilno prima pjesničke signale Miroslava Sinčića, dajući im imaginativno-simbolički značaj. U tom autorskom, interpretativnom prosedeu nadahnuto koristi tragove i znakove povijesne kulture i baštine, interpolirajući ih mudro u ovovremeni kontekst pa je iščitavanje moguće više na asocijativnoj nego li na realnoj osnovi, istaknula je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Gorka Ostojić Cvajner. Za Sinčića je pak rekla da je na neki način ispovjedno poput testamenta ispisao najbolje stihove svojega života. Zadovoljstvo vrhunskim umjetničkim proizvodom iskazao je i gradonačelnik Valter Flego.
Uz katalog ilustracija knjiga sadrži i nosač zvuka na koji je pohranjen originalni glas pjesnika u interpretaciji vlastitih stihova, na standardu i na dijalektu, te razgovor autora i urednika zbirke. Pokrovitelji projekta su Grad Buzet, Istarska županija i Ministarstvo kulture.

Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©