naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Zapjevat će klape dviju županija
22.1.2009 15:16 | Dodao: admin
Od ove godine Buzet će biti domaćin klapama Istre i Kvarnera sve do Senja. Pored omiškog, koji se pretvorio u pravu instituciju, buzetski je jedini natjecateljski klapski festival koji se održava na području dviju županija. Ovogodišnji dvanaesti po redu klapski festival "Pivajući sva smo blaga stekli" ostat će zabilježen u analima jer se širi van istarskog područja: obuhvatit će dvije županije, Istarsku i Primorsko-goransku.
Dosad je to bio festival istarskih klapa i uključivao je dio susjedne županije koji geografski pripada Istri, poput Liburnije i Kastavštine, a sada će se moći natjecati klape sve do Senja, kaže direktorica festivala, ujedno ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić.
Festival se znatno proširio pa je organizator poslao pozive za sudjelovanje na adrese pedesetak klapa. Na takav su se ambiciozan potez u Učilištu odlučili stoga što su neke istarske klape, posebice ženske, u zadnje vrijeme odustajale od nastupa na festivalu
S druge strane, dosta je klapa s područja Kvarnera izrazilo želju za sudjelovanjem na buzetskom festivalu pa je direkcija festivala odlučila proširiti natjecanje. Od ove godine Buzet će tako biti domaćin klapama Istre i Kvarnera. Festival time dobiva na značaju. Želja nam je uspostaviti suradnju i s omiškim festivalom. Predstavnici žirija tog festivala bit će naime i članovi buzetskog žirija. Tako će Jure Šaban Stanić odraditi dvije audicije i predsjedavati buzetskom žiriju, rekla je Pavletić. Pored omiškog klapskog festivala s višedesetljetnom tradicijom, koji se pretvorio u pravu instituciju, buzetski je jedini natjecateljski klapski festival na području dviju županija. Festival klapa Istre i Kvarnera, skraćeno KIK Fest "Pivajući sva smo blaga stekli", u buzetskom Narodnom domu održat će se 27. i 28. ožujka, u petak (ženske klape) i subotu (muške klape). Zbog velikog broja klapa koje djeluju u Istri i Kvarneru odlučeno je da će ih na festivalu nastupiti najviše po 12 u svakoj večeri. Ako broj prijavljenih bude veći, održat će se audicije, i to 28. veljače u Buzetu za klape s istarskog područja i 1. ožujka u Rijeci za kvarnerske klape. Tako će se na dvije večeri festivala dobiti ono najbolje što postoji u klapskom pjevanju na sjevernojadranskom području.
Organizator očekuje da će klape prijavnice poslati do 6. veljače, ne bi li se audicije mogle održati što kvalitetnije. Kriteriji nastupa ostaju isti kao prošle godine-svaka klapa izvodi dva napjeva. Nije uvjet, ali sugestija je da jedna pjesma bude s elementima pučkog istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Klape će na festivalskim večerima ocjenjivati peteročlani stručni ocjenjivački sud, posebno ženske i posebno muške, a dodijelit će se i nagrada publike te posebna nagrada za izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.
Klapski susreti održavaju se u Buzetu od 1994. godine. Prvo su održana četiri susreta klapa Istre i Primorja, susret je potom dobio natjecateljski karakter samo za istarske klape, a od ove se godine otvara i za područje Kvarnera. Susreti su se održavali i ranije, ali sporadično, i to posebno u vrijeme dok je djelovala muška klapa Roč. U Istri su tada postojale dvije, tri klape, a danas ih je dvadesetak, od kojih su neke jako kvalitetne. Pojavljuju se i na omiškom festivalu, u natjecateljskom dijelu, gdje su na debitantskim i izlučnim večerima imale dosta zapažene nastupe, primjerice klape Motovun, Sveti Petar, Pinguentum i Teranke.

Izvor: Glas Istre, Gordana Č. Šverko


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©